Κομισιόν: Ενέκρινε την 20ετή παράταση της σύμβασης για τον Αερολιμένα Αθηνών

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτείται η έγκριση της Βουλής

Η Κομισιόν ενέκρινε την 20ετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), μία συμφωνία αξίας 1,1 δις ευρώ. Η έγκριση της συμφωνίας ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση μίας από τις σημαντικότερες συμφωνίες του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στη μεταμνημονιακή εποχή. «Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το τίμημα 1,1 δις ευρώ που θα καταβληθεί από τον ΔΑΑ για την 20ετή παράταση της παραχώρησης του αεροδρομίου Αθηνών είναι αντίστοιχο της τιμής αγοράς», ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος για τον ανταγωνισμό Margrethe Vestager σε ανακοίνωση.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η αρχική αξία της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης που προτάθηκε από την ΔΑΑ, ύψους 484 εκατ. ευρώ, βασιζόταν σε οικονομικές και επιχειρηματικές παραμέτρους οι οποίες δεν ήταν σύμφωνες με τις συνθήκες της αγοράς, ανέφερε η ανακοίνωση της Κομισιόν.
Η Κομισιόν, η κυβέρνηση και το ΔΑΑ πραγματοποίησαν διαπραγματεύσεις πολλών μηνών για να αυξηθεί το τίμημα, με βάση την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, που μετέβαλε τις αρχικές παραμέτρους. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει εισπράξει μέχρι στιγμής 5,5 δις ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις μετά το 2010 και στοχεύσει σε άλλα 2 δις ευρώ περίπου φέτος, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τον ΔΑΑ.
Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτείται η έγκριση της Βουλής.
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk