Σημαντικό βήμα στη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, χαρακτηρίζουν οι συμμετέχοντες στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, που διεξάγεται στο Μαρακές, την υιοθέτηση του Συμφώνου και διάχυτη είναι η αισιοδοξία ότι οι αντιδράσεις από διάφορες χώρες εν τέλει θα καμφθούν.

Περίπου 258 εκατ. μετανάστες υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης, της ευκολότερης επικοινωνίας και μετακίνησης, των αυξανόμενων ανισοτήτων, των δημογραφικών ανισορροπιών και της κλιματικής αλλαγής. Η μετανάστευση, επισημαίνουν τα Ηνωμένα Έθνη, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο και για τις χώρες υποδοχής τους, ωστόσο όταν δεν γίνεται με ασφαλή, ομαλό και τακτικό τρόπο, τότε ανακύπτουν σοβαρά ζητήματα, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Αυτό ακριβώς ήταν και το διακύβευμα για το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, η ανάγκη για το οποίο ανέκυψε μετά τη μεγάλη μεταναστευτική κρίση που βίωσε η Ευρώπη το 2015, με τη μεγαλύτερη ροή προσφύγων και μεταναστών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Σύμφωνο είναι καρπός παλαιότερων συνθηκών και πρωτοβουλιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάπτυξη και προέκυψε μετά τη «Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες», που υιοθετήθηκε ομόφωνα το 2016 από τα 193 μέλη της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Γράψαμε ιστορία», έλεγαν χθες το απόγευμα αξιωματούχοι ορισμένων εκ των 164 χωρών που υιοθέτησαν τελικά το Παγκόσμιο Σύμφωνο στα «πηγαδάκια» που στήθηκαν στον συνεδριακό χώρο του Bab Ighli, που φρόντισαν να έχουν έτοιμο έγκαιρα για τη διάσκεψη οι μαροκινές αρχές. Στους κήπους του ίδιου συνεδριακού κέντρου περπατούσε, χθες το απόγευμα, φανερά ευδιάθετος και ικανοποιημένος από τα όσα προηγήθηκαν νωρίτερα και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία υπενθύμιζε ότι το Σύμφωνο δεν είναι συνθήκη, είναι ένα μη δεσμευτικό νομικά κείμενο και στόχο έχει την ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος με τρόπο αμοιβαία επωφελή για τους μετανάστες και τις κοινωνίες υποδοχής τους.

Μιλώντας εξάλλου, χθες το βράδυ, σε ειδική εκδήλωση για την 70η επέτειο από την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, χαρακτήρισε το Σύμφωνο ως ένα «νέο και σημαντικό βήμα προόδου για την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων ανθρώπων» καθώς θέτει σε πρακτική βάση πώς τα κράτη-μέλη και άλλοι παράγοντες θα πρέπει να σέβονται και να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των μεταναστών στη βάση της Παγκόσμιας Διακήρυξης.
«Εβδομήντα χρόνια πριν, μετά το Ολοκαύτωμα και τη σφαγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι πρόγονοί μας κατάρτισαν 30 άρθρα που θέτουν τις βάσεις για ελευθερία, δικαιοσύνη και ειρήνη στον κόσμο, ελπίζοντας πως το μάθημα του πολέμου θα ήταν ικανό ώστε να προστατεύσει τα παιδιά τους από παρόμοια μοίρα. Αγνοήσαμε αυτά τα μαθήματα και αυτό μας οδήγησε σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στήριξης του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, και η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία έδωσε το «παρών» στο Μαρακές και ήταν κεντρική ομιλήτρια σε ένα από τα δύο μεγάλα πάνελ διαλόγου, που διοργανώνονται στο πλαίσιο της διάσκεψης.
Η κ. Ολμπράιτ είπε πως το φαινόμενο της μετανάστευσης αποτελεί «τεράστια πρόκληση» για τις κυβερνήσεις, τις πολιτικές και όλους όσοι ενέχονται στην όλη διαδικασία, είναι από τη φύση του ένα διεθνές φαινόμενο και η διαχείρισή του απαιτεί διεθνή και πολύπλευρη συνεργασία στην πράξη. Η κ. Ολμπράιτ χαρακτήρισε την υιοθέτηση του Συμφώνου πολυμερή επιτυχία, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα της εφαρμογής του εξαρτάται από τα συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν μετά την υιοθέτησή του και την ένταξή τους στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals), ενώ υποσχέθηκε να στηρίξει τις προσπάθειες για την εφαρμογή του.