Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε την Τρίτη σε πρώτη ανάγνωση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 με 200 ψήφους υπέρ, έναντι 98 κατά και 45 αποχές.

Το κείμενο αυτό, με τις σημαντικές τροποποιήσεις που εισηγήθηκαν οι γερουσιαστές, περιλαμβάνει και το πάγωμα του φόρου στα καύσιμα που πρότεινε αρχικά η δεξιά αντιπολίτευση και πλέον έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση.

Λίγο νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι θα δώσει περιθώριο μέχρι την άνοιξη για να αναλύσει τον γαλλικό προϋπολογισμό. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση του Τύπου στο Στρασβούργο απάντησε ότι «ο τελικός προϋπολογισμός» θα εξετασεί «την άνοιξη, όταν δημοσιεύσουμε τις οικονομικές προβλέψεις μας».

Συνήθως η Επιτροπή δημοσιοποιεί αυτές τις οικονομικές προβλέψεις, για όλες τις χώρες της ΕΕ, για την ανάπτυξη και το δημοσιονομικό έλλειμα στις αρχές Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις που έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα στο γαλλικό έλλειμμα. «Έχουμε μια καλά καθορισμένη διαδικασία» ανάλυσης των προϋπολογισμών, απάντησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.