Την άμεση μεταγωγή του 19χρονου Α.Λ. σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα, για λόγους προσωπικής του ασφάλειας διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά τον ξυλοδαρμό που υπέστη από συγκρατούμενούς του στις φυλακές Αυλώνα.

Το περιστατικό -για το οποίο επίσης διατάχθηκε έρευνα για ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες- συνέβη το απόγευμα της Κυριακής και μάλιστα καταγράφηκε σε βίντεο από κινητό τηλέφωνο. Στις εικόνες διακρίνεται ο 19χρονος  κατηγορούμενος για τον φόνο της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη να κάθεται σε ένα στρώμα, περικυκλωμένος από άλλους κρατούμενους οι οποίοι του επιτίθενται φραστικά και σωματικά.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

«Ο προσωρινά κρατούμενος Α.Λ., 19 ετών, με εντολή Εισαγγελέα εισήχθη χθες στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα. Τοποθετήθηκε σε ειδικό χώρο, ξεχωριστό από τους κοινούς χώρους κράτησης, μετά από σαφείς εντολές του Υπουργείου για την προστασία και την ασφάλειά του. Παρ’ όλα αυτά χθες το απόγευμα δέχθηκε επίθεση στο κελί του από άλλους κρατούμενους και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και ακολούθως στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για έλεγχο. Κρίθηκε ότι δεν χρήζει νοσηλείας και επέστρεψε στη φυλακή. Το συμβάν ερευνάται πειθαρχικά και ποινικά για τους κρατουμένους.

Στο Κατάστημα έχει μεταβεί κλιμάκιο ανώτατων στελεχών του Υπουργείου για τη διερεύνηση του συμβάντος ενώ με ειδική απόφαση ο κρατούμενος Α.Λ. μετάγεται σε άλλο  Κατάστημα Κράτησης. Παράλληλα δόθηκε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για πειθαρχική έρευνα σχετικά με τυχόν ευθύνες υπαλλήλων του καταστήματος».

Οι αλληλοκατηγορίες και η καταγγελία για τον «βίαιο Ροδίτη»

Στο βίντεο του ξυλοδαρμού ο νεαρός Αλβανός ακούγεται να λέει προσπαθώντας να κατευνάσει τους συγκρατούμενούς του που του επιτίθενται: «Δεν το έκανα εγώ, ο άλλος το έκανε». Αυτήν ακριβώς τη στάση κρατούν και οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας. Ενώπιον των ανακριτικών και δικαστικών αρχών κατηγορούν ο ένας τον άλλο, προσπαθώντας να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία μιας κοπέλας, πρώην συντρόφου του 19χρονου Αλβανού, για τον 21χρονο Ροδίτη η οποία κάνει λόγο για βίαιο και επιθετικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα απέναντι στις γυναίκες. Μάλιστα η κοπέλα έδωσε στη δημοσιότητα και ηχητικό ντοκουμέντο από συνομιλία που είχαν οι δυο τους μια μέρα πριν γίνει γνωστή η δολοφονία της Ελένης.

Σύμφωνα με την πρώην σύντροφο του 19χρονου, ο νεαρός Έλληνας ήταν «επιθετικός, θεωρούσε πάντα τις κοπέλες κατώτερες, είχε εμμονή με την σεξουαλική επαφή. Με εύκολες αφορμές θα έπαιζε ξύλο. Μου είχε σηκώσει χέρι. Είχε σηκώσει χέρι και σε μια άλλη κοπέλα». Μάλιστα η ίδια η κοπέλα αποκάλυψε ότι είχε μαζί της ένα μαχαίρι για αυτοάμυνα.

Σύμφωνα με την κοπέλα, οι δύο φίλοι συνήθιζαν να μοιράζονται κορίτσια και όπως αποκαλύπτει συγκλονισμένη, ο 21χρονος είχε προσπαθήσει με ιδιαίτερη επιμονή να την πείσει να βρεθούν έξω από ένα σχολείο.

Στις 23 Νοεμβρίου ήταν η πρώτη τους συνομιλία. Εκείνη αρνήθηκε. Την επόμενη μέρα όμως την ξανακάλεσε.

Τι ειπώθηκε στο τηλεφώνημα:

– Έλα στο 2ο
– Γιατί να έρθω;
– Για να με γνωρίσεις
– Δε θέλω να σε γνωρίσω
– Να σε πάρω άλλη φορά; Πιο μετά;
– Όχι καλύτερα να μη με πάρεις.
– Γιατί κούκλα; Με το αγόρι σου είσαι;
– Δεν είμαι με το αγόρι μου, με την φίλη μου είμαι.
– Εντάξει, γιατί να μη σε ξαναπάρω;
– Γιατί έχω σχέση και δεν ασχολούμαι και δε σε ξέρω κιόλας.
– Δε θέλεις;
– Δε θέλω.
– Εγώ όμως θέλω.
– Εντάξει, δεν γίνεται με το ζόρι.
– Να πάμε καμιά βόλτα, να γνωριστούμε.
– Σου απάντησα. Δεν θέλω!

Σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν, η κοπέλα είπε στον ΑΝΤ1:

«Στις 26 Νοεμβρίου είχα δεχτεί το τελευταίο μήνυμα από τον 21χρονο… Στις 27 μάθαμε ότι βρέθηκε νεκρή η κοπέλα και όταν μάθαμε ότι ήταν αυτοί πάθαμε σοκ».

Ψάχνουν το τρίτο πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση

Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα έχουν ήδη διευρύνει τον κύκλο των ερευνών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, βάσει των στοιχείων που έχουν συλλέξει από τις δεκάδες καταθέσεις φίλων και γνωστών της άτυχης κοπέλας. Εντός της εβδομάδας οι έρευνες αναμένεται να επικεντρωθούν στο στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των κατηγορουμένων, καθώς και στην αναζήτηση ενός ακόμη προσώπου το οποίο φέρεται να εμπλέκεται στη δολοφονία, σύμφωνα με τις καταθέσεις δυο ατόμων στις Λιμενικές αρχές.

Ταυτόχρονα, οι αρχές ξεκινούν νέο κύκλο ερευνών σχετικά με την υπόθεση παλαιότερου βιασμού της κοπέλας. Σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων και συμφοιτητών της, η 21χρονη Ελένη από το Διδυμότειχο πριν από περίπου έναν χρόνο περίπου είχε βρεθεί σε σπίτι μαζί με τρεις άνδρες οι οποίοι τη βίασαν και βιντεοσκόπησαν την πράξη τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, η κοπέλα πήγε μια εβδομάδα μετά το περιστατικό να το καταγγείλει στην αστυνομία και να υποβάλλει μήνυση, αλλά οι αστυνομικοί την απέτρεψαν λέγοντάς της πως είχε περάσει αρκετός καιρός από τη στιγμή που έγινε, για να μπορέσει να το αποδείξει. Τα τρία αυτά άτομα σύμφωνα με τους δικηγόρους της οικογένειας θα αναζητήσουν οι αρχές το αμέσως επόμενο διάστημα.