Μανιφέστο για μια πιο δίκαιη Ευρώπη δημοσίευσε ομάδα Ευρωπαίων οικονομολόγων, ιστορικών και πολιτικών, με επικεφαλής τον γάλλο οικονομολόγο, Τομά Πικετί.

Κεντρικό ερώτημα, πώς θα απαντήσει η προοδευτική παράταξη στην απογοήτευση που διακρίνει πολλούς Ευρωπαίους και στα εμφανή δείγματα ανισότητας και διχασμού από το ένα άκρο της ηπείρου στο άλλο.

Το «Μανιφέστο για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης», το οποίο δημοσιεύτηκε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες προβλέπει την επιβολή μεγάλων φόρων σε πολυεθνικές, πολυεκατομμυριούχους και στις εκπομπές ρύπων του διοξειδίου άνθρακα, με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανισότητας, της μετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής.

Καλεί παράλληλα σε «έναν εκδημοκρατισμό της Ευρώπης», υποστηρίζοντας ότι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν παγιδευτεί σε ένα «τεχνοκρατικό αδιέξοδο» που ευνοεί τους πλούσιους.

«Μετά το Brexit και την εκλογή αντιευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε διάφορα κράτη μέλη, δεν είναι πλέον δυνατό να συνεχίσουμε όπως πριν» επισημαίνεται στο έγγραφο.

«Δεν μπορούμε απλά να περιμένουμε τις επόμενες αποχωρήσεις ή την περαιτέρω αποσύνθεση χωρίς να κάνουμε αλλαγές στη σημερινή Ευρώπη» τονίζεται.

Οι συγγραφείς βλέπουν ότι αυτή τη στιγμή στη Βρετανία και την Ευρώπη οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές: Στο Λονδίνο έχουν να φέρουν σε πέρας την δύσκολη διαδικασία του Brexit και στις Βρυξέλλες με ποιον τρόπο δεν θα χάσουν στις ευρωεκλογές από τους αντιευρωπαίους λαϊκιστές.

Παράλληλα επικρίνουν τα κινήματα που είναι αφοσιωμένα «στο κυνήγι των ξένων και των προσφύγων», αλλά και των κομμάτων που υπερασπίζονται ένα «σκληροπυρηνικό φιλελευθερισμό».

Στον πυρήνα του μανιφέστου βρίσκεται και το αίτημα για ένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το οποίο θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό €800 δισ., ο οποίος θα χρηματοδοτείται από την πιο αποτελεσματική φορολόγηση των εταιρικών κερδών, αλλά και των εισοδημάτων και του πλούτου.

Ο προϋπολογισμός θα ανέρχεται στο 4% του ΑΕΠ της Ε.Ε., τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον τρέχοντα προϋπολογισμό. Οι πόροι θα αντλούνται από τέσσερις πηγές: έναν επιπρόσθετο φόρο 15% στα εταιρικά κέρδη, αυξήσεις φόρων στα άτομα με εισόδημα άνω των €100.000, ένα φόρο στις περιουσίες άνω του €1 εκατ. και τη φορολόγηση των εκπομπών ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα.

Τα μισά από τα έσοδα θα επιστρέφονται στις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Το 25% θα κατευθύνεται στην έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση, ενώ θα κατευθυνθούν χρήματα και προς ένα ταμείο για τη διαχείριση της μετανάστευσης.