Ελλάδα-Γαλλία

Στα χρόνια της βαθειάς κρίσης στη χώρα μας επιβλήθηκαν και εφαρμόστηκαν πολύ σκληρά μέτρα, απείρως πιο σκληρά από αυτά που ανήγγειλε ή ήδη εφάρμοσε η Γαλλία του προέδρου Μακρόν.
Μπορεί ο καθένας να εκτιμήσει την εγκαρτέρηση και την αντοχή του ελληνικού λαού σε σχέση με το γαλλικό όταν, κατά τα χρόνια των Μνημονίων, οι «θεσμοί» και οι ελληνικές κυβερνήσεις μείωναν συνεχώς μισθούς, συντάξεις, επέβαλαν νέους φόρους, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου ύφεση και μείωση του εισοδήματος των πολιτών.Σίγουρα η Ελλάδα είχε τελείως εκτροχιασθεί οικονομικά, ενώ η Γαλλία είναι μια χώρα, με δυνατή οικονομία, που, σε αντίθεση μ’ εμάς, πάντοτε τηρούσε τους κοινούς κανόνες της ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι ακόμα και οι επιθετικοί δικοί μας «αγανακτισμένοι» φαντάζουν σαν προσκοπάκια μπροστά στα «κίτρινα γιλέκα» της Γαλλίας, που, ειρήσθω εν παρόδω,κινητοποιήθηκαν γιατί το πετρέλαιο κίνησης θα αυξανόταν κατά 7 (επτά) λεπτά!
Τελικά λοιπόν chapeau στην Ελλάδα και στους πολίτες της για το πνεύμα αυτοσυγκράτησης που επέδειξαν στα πέτρινα χρόνια!

Ελλάδα-Ιταλία

Η περιπέτεια της Ιταλίας-της μεγάλης Ιταλίας, τρίτης οικονομίας της ΕΕ- που προσπαθεί να εφαρμόσει ένα προϋπολογισμό μη συμβατό 100% με τη δημοσιονομική πειθαρχία που επιβάλλει το κοινό μας νόμισμα, καταδεικνύει πόσο άπελπις ήταν η προσπάθεια της Ελλάδας το 2015 ν´ανατρέψει την οικονομική πολιτική που εφάρμοζε μέχρι τότε. Και να προσμετρήσει κάποιος ότι η Ιταλία δεν σκόπευε καν την υπέρβαση του ορίου ελλείμματος του 3% του Συμφώνου της Ευρωζώνης! Και τελικά η Ιταλία οδηγείται σε αναδίπλωση, προφανώς αναλογιζόμενη τις βαρειές επιπτώσεις για την οικονομία της, αν δεν πάρει ο προΰπολογισμός της της έγκριση της Ευρωζώνης.
Λέτε να έπαιξε ρόλο το φιλμ των γεγονότων του πρώτου εξαμήνου 2015 στην Ελλάδα ; Πάντως για εμάς , η πρόσφατη Ιταλική περιπέτεια δεν μπορεί παρά να επιβεβαιώσει την ορθότητα της εθνικής επιλογής, κατά τη νύχτα του δημοψηφίσματος της 5/7/2015, να συμμορφωθούμε με τους κοινούς κανόνες και να παραμείνουμε στην ευρωζώνη ακόμα και αν οι όροι ήταν σκληροί!

Ελλάδα-Ηνωμένο Βασίλειο

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο , τη μεγάλη περιπέτεια που ζει μια χώρα παγκόσμιας εμβέλειας και κύρους, εν όψει του Brexit, είναι σαν να βλέπουμε έναν εφιάλτη! Για μας τους Έλληνες είναι σαν να βλέπουμε ένα φιλμ γκραν γκινιόλ με πρωταγωνιστές τους λαϊκιστές τους οποίους πίστεψαν οι πολίτες ,αλλά αποδείχθηκαν ψεύτες και λουφαδόροι, εγκαταλείποντας το καράβι την ώρα της τρικυμίας.

Και αισθανόμαστε ανακούφιση που εμείς αποφύγαμε τελικά το Grexit, αναλογιζόμενοι πόσο πιο βαρύ θα ήταν για τη μικρή και ταλαιπωρημένη μας χώρας, όταν είναι τόσο σκληρό για το κραταιό Ηνωμένο Βασίλειο των 5 θαλασσών! Μπρρρρ…

Εν κατακλείδι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα που επιβίωσε γιατί έκανε τις σωστές στρατηγικές επιλογές, τη τελευταία στιγμή ίσως, αλλά πάντως πριν ο τόπος παρασυρθεί στο γκρεμό. Και αυτό το οφείλουμε στις πολιτικές δυνάμεις που διαχρονικά βρέθηκαν στο τιμόνι της χώρας γιατί όλες προέταξαν στο τέλος το εθνικό συμφέρον ενός ιστορικού λαού!