Ηταν μια ιδέα της ηθοποιού Μαρίνας Καλογήρου και της υπεύθυνης κάστινγκ (casting director) και παραγωγού Αρχόντισσας Κοκοτσάκη. Μια πρωτογενής καλλιτεχνική πρόταση που συγχρόνως θα έδινε την αφορμή για τη δημιουργία και εδραίωση ενός νέου καινοτόμου καλλιτεχνικού και αναπτυξιακού θεσμού για τον Νομό Χανίων στην Κρήτη: περπατώντας στους δρόμους της παλαιάς πόλης των Χανίων, η νέα καλλιτεχνική ομάδα θεάτρου δρόμου The Dream (Το Ονειρο) καλείται να δημιουργήσει μια βιωματική εμπειρία στην οποία ο θεατής με ξεναγούς 13 ηθοποιούς και χορευτές θα βρεθεί σε 12 διαφορετικά σημεία της παλιάς πόλης. Η παρακολούθηση των δρωμένων δεν θα είχε μεγάλες διαφορές από την παρακολούθηση μιας ταινίας.

Με βάση τη φιλοσοφία και την ενέργεια του «θεάτρου δρόμου» που εδράζεται πάνω στη θεωρία του Devised Theatre, οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράσταση με την καθοδήγηση των ηθοποιών, που λειτουργούν στο πρώτο αυτό στάδιο ως ξεναγοί, και έτσι θα οδηγούνται όλοι μαζί στα διαφορετικά σημεία της παράστασης.

Εν τέλει το όραμα απέκτησε σάρκα και οστά, το Ονειρο μπόρεσε να υλοποιήσει την ιδέα. Από την περασμένη Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου ως την Κυριακή που μας έρχεται, 16 του μηνός, η Καλογήρου, μαζί με τους Γιώργο Καραμαλέγκο (που επίσης σκηνοθετεί), Λίλη Τσεσματζόγλου, Γεωργία Πολοπετράκη, Φανή Γεωργακάκη, Θάνο Ξενάκη, Ονησίφορο Ονησιφόρου, Ιωάννη Μπάστα, Αννα-Μαρία Πατσουράκη, Στελλίνα Ιωαννίδου, Εβελυν Κουρομιχελάκη, Βιργινία Αληζιώτη και Εριφύλη Γαλούνη συμμετέχουν στην πρωτότυπη αυτή θεατρική δραστηριότητα με την Αρχόντισσα Κοκοτσάκη στη θέση της εκτελέστριας παραγωγής.

Λέει η ομάδα The Dream: «Με όλο μας το πάθος για το θέατρο και τη δημιουργία που υπάρχει πίσω και γύρω από αυτό, έχουμε ενωθεί στην ιδέα μιας μοναδικής συλλογικής διαδικασίας για τη δημιουργία μιας παράστασης «εκτός πλαισίου» που θα λάβει χώρα εκτός συμβατικών θεατρικών χώρων στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης των Χανίων και όχι μόνο». Στις μέρες που απομένουν (Τρίτη 11 Δεκεμβρίου – Κυριακή 16 Δεκεμβρίου) θα δίδονται δύο  παραστάσεις κάθε ημέρα, στις 19.00 και στις 21.15. Η τιμή εισιτηρίου είναι 15 ευρώ (μειωμένο 13 ευρώ) και σημείο συνάντησης το Fagotto Jazz Bar, Αγγέλου 16, στο παλιό Λιμάνι Χανίων.

Μια καινούργια θεατρική προσέγγιση λοιπόν, μια προσπάθεια εξερεύνησης των ορίων της ανθρώπινης δυνατότητας και της υπέρβασής της. Είναι τα όρια του γνώριμου και της απόλυτης ελευθερίας, η αίσθηση ενός αυθεντικού βιώματος πέρα από νοήματα και έννοιες. Ενα βίωμα που στο πέρασμά του μετατρέπει τους καθημερινούς χώρους σε σκηνικά τοπία απελευθέρωσης. «Ηταν ένα δικό μου όνειρο χρόνων» είπε στο «Βήμα» η Μαρίνα Καλογήρου, η οποία πριν από τρεις μήνες μπόρεσε να δημιουργήσει στην Κρήτη την ομάδα The Dream με στόχο «να  φτιάχνουμε κάτι πολύ καινούργιο και πολύ όμορφο».

Στόχος εξάλλου της ομάδας είναι αυτή η ιδέα να εδραιωθεί και να συνεχιστεί ως θεσμός που θα διεξάγεται κάθε χρόνο ανάμεσα σε Σεπτέμβριο και Νοέμβριο φιλοξενώντας επίσης διεθνούς φήμης καθηγητές του θεάτρου αλλά και ηθοποιούς του εξωτερικού. Πάντα με τελικό προϊόν μια παράσταση φιλοσοφίας θεάτρου δρόμου, με κείμενα γραμμένα από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και θεατρική σκηνή εξωτερικούς φυσικούς χώρους της πόλης των Χανίων ή των γειτονικών χωριών (η παραγωγή συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Κρήτης).

Οι λοιποί συντελεστές
της παράστασης

•Βοηθός σκηνοθέτη – παραγωγή: Στέλλα Καρακατσάνη.

•Φωτογραφίες: Νίκος Κουστένης.

•Εικαστική επιμέλεια: Μικέλα Παπαδουλάκη, Γιώργος Κοκολάκης.

•Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Μπομπολάκης.

•Βοηθός φωτισμών: Σπύρος Καρακώστας.

•Ηχος: Γιάννης Φουρναράκης.

•Βοηθός στον ήχο: Νίκος Ρούβαλης.

•Βοηθός παραγωγής: Νίκος Κερδέλας.

•Back Stage: Δημήτρης Κυριακάκης.

Ο Θοδωρής Παπαδουλάκης και ο Γιώργος Πανταζής έκαναν το spot της παράστασης, ο Τάσος Καραχάλιος βοήθησε στα χορογραφικά και ο Γιάννης Γιαννακάκης στην τετραφωνία.

INFO

Πληροφορίες παράστασης: παραλαβή εισιτηρίων καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή και ώρα 18.00-20.00 στο YouCA , Καραϊσκάκη 76, Χανιά, και στο Fagotto, τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την παράσταση. Τηλέφωνα κρατήσεων 6973-179.679 και 6946-632.733.