Διάγγελμα προς το λαό της Γαλλίας απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ηρεμήσει το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στο Παρίσι.

Ο κ. Μακρόν κήρυξε τη Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης «οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης», ενώ σημείωσε πως αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί.

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ, σημειώνοντας ωστόσο πως από το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επιβαρυνθούν οι εργοδότες, ενώ δήλωσε πως οι συνταξιούχοι που παίρνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ το μήνα δεν θα πληρώσουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Εκτός από την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ τον μήνα, που όπως είπε δεν θα στοιχίσει τίποτα στην εργοδοσία, κάλεσε εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα «επίδομα» στο τέλος του έτους. Ανακοίνωσε επίσης ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε επίσης ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους δημάρχους όλης της χώρας. «Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή» στην ακολουθούμενη πολιτική, τόνισε.

«Καμία επιείκεια στις βιαιότητες»

«Ξέρω ότι κάποιοι πληγώθηκαν από κάποια λεγόμενα μου» τόνισε, ενώ χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» και «βαθιά» την οργή που εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα» με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα «πλήγωσαν» τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα.

Όπως πρόσθεσε, δεν θα δείξει καμία επιείκεια στις βιαιότητες που σημειώνονται στους δρόμους. «Καμία οργή δεν δικαιολογεί επιθέσεις απέναντι σε αστυνομικούς ή σε ξένη περιουσία» υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος.

Συνεχίζουν τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Μπορεί να είδαν θετικά την εξαγγελία του Μακρόν για την αύξηση 100 ευρώ στον κατώτατο μισθό, ωστόσο τα μέλη των «Κίτρινων Γιλέκων» δεν είναι διατεθειμένα να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Όπως αναφέρουν στελέχη του κινήματος, ήθελαν ο γάλλος πρόεδρος να μεριμνήσει και για τους απασχολούμενους που δεν λαμβάνουν τον βασικό μισθό, ενώ περίμεναν την επαναφορά του φόρου αλληλεγγύης στα μεγάλα εισοδήματα.

Παράλληλα, όπως σημειώνουν ευρωπαίοι αναλυτές  με τα μέτρα που εξήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία είναι δύσκολο να πετύχει τον περιορισμό του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.