• Αναζήτηση

Αβραμόπουλος: «Το κύμα μπορεί να γίνει τσουνάμι»

«Το αντίδοτο στα κίτρινα γιλέκα μπορεί να είναι μόνο μια “κοινωνική Ευρώπη” με πραγματική πίστη στην κοινωνική συνοχή» λέει στα «ΝΕΑ» ο κοινοτικός επίτροπος

Το κύμα που δημιουργείται από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία μπορεί να εξελιχθεί σε «πανευρωπαϊκό τσουνάμι», προειδοποιεί μέσω των «ΝΕΩΝ» ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι το αντίδοτο μπορεί να είναι μόνο μια «κοινωνική Ευρώπη» με πραγματική πίστη στην κοινωνική συνοχή. Ενόψει των ευρωεκλογών, εξάλλου, επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο «να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και να διατηρήσουμε ζωντανές τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της Ενωσης».

Η ελευθερία μετακίνησης στον χώρο Σένγκεν έχει μέλλον;

Η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν είναι το μεγαλύτερο απτό επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την επιστροφή σε μία Ευρώπη γεμάτη σύνορα και σημεία ελέγχου. Πολιτικές που έχουν ως στόχο την απομόνωση είναι καταστροφικές για την Ευρώπη. Είναι καθήκον μας να υπερασπιζόμαστε και να προστατεύουμε τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ενωσης και αυτό προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ως θεματοφύλακες των Συνθηκών. Εξάλλου, τουλάχιστον το 70% των πολιτών μας πιστεύει ότι ο χώρος Σένγκεν είναι ένα από τα κυριότερα κατορθώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης – δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες – και θα ήθελα ιδιαιτέρως να αναφερθώ στην πρόσφατη πρότασή μας να δοθεί μια σημαντικά ισχυρότερη «εντολή» στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή με αυξημένους πόρους και αρμοδιότητες που θα της επιτρέψουν να παρέχει διαρκή και αξιόπιστη στήριξη στα κράτη – μέλη προστατεύοντας τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, και άρα εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ασφάλεια στον χώρο ελεύθερης μετακίνησης, τη ζώνη Σένγκεν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk