Και δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία, η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Δήμου Μουρικίου και ένας γονέας δύο ανήλικων παιδιών που φοιτούν σε Δημοτικό και Γυμνάσιο ζητούν να μην συγκροτηθεί η η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Αίτηση ακύρωσης με άξονα τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή τη φορά κατά της υπουργικής απόφαση ως προς τη συγκρότηση του ελληνικού τμήματος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας – πΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παράλληλα, κατατέθηκε αίτηση αναστολής, αλλά και αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής, έτσι ώστε άμεσα να «παγώσει», όπως ζητούν, η επίμαχη από 16.10.2018 απόφαση του υπουργού Εξωτερικών.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία, η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Δήμου Μουρικίου (βρίσκεται βορειοδυτικά του Δήμου Κοζάνης και συνορεύει με την Πτολεμαΐδα) και ένας γονέα δύο ανήλικων παιδιών που φοιτούν σε Δημοτικό και Γυμνάσιο.

Η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε μετά την τελική Συμφωνία των Πρεσπών. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η εν λόγω επιτροπή θα εξετάσει, και εφόσον είναι σκόπιμο, θα αναθεωρήσει τα σχολικά βιβλία, ενώ θα εξετάζει τις νέες εκδόσεις σχολικών βιβλίων.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει κίνδυνος βλάβης του δημοσίου συμφέροντος από την εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφασης, με σαφή κίνδυνο μεταβολής και προσβολής των στοιχείωνe της εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και προσβολή ευθέως του κρατικού συμφέροντος της Ελληνικής πολιτείας και των Ελλήνων πολιτών, καθώς και της εθνικής ιστορικής μνήμης και συνείδησης των πολιτών. Οι ίδιοι εστιάζουν τον κίνδυνο και στην αλλοίωση της Ελληνικής εθνικής αξίας αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων λαογραφικής, εθνολογικής, ιστορικής και επιστημονικής σημασίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk