O υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, που κατέχει σημαντικό ρόλο στην αριστερή πτέρυγα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κάλεσε σήμερα για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» με τους Γάλλους.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ορίσει τώρα τη μεγάλη πορεία αυτού του κινήματος για να κατευθυνθεί προς ένα νέο απαραίτητο κοινωνικό συμβόλαιο», δήλωσε στην εκπομπή Grand Jury RTL/Le Figaro/LCI.

Ο Λεντριάν είπε ακόμη πως ανησυχεί για τη γαλλική δημοκρατία και τους θεσμούς.

«Όταν ακούω ορισμένες δηλώσεις, ανησυχώ (…) ξέρω πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία», δήλωσε ο Λεντριάν αναφερόμενος στις εκκλήσεις για «εξέγερση». «Ο κίνδυνος είναι να τεθούν εν αμφιβόλω οι ίδιοι οι θεσμοί μας, η ζωή μας μαζί», προειδοποίησε.

Οι βιαιότητες που συνδέθηκαν με τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» είναι μια «καταστροφή» για την οικονομία, δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος έκανε λόγο για μια «κρίση του έθνους».

«Είναι μια καταστροφή για το εμπόριο, είναι μια καταστροφή για την οικονομία μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός, στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε καταστήματα του Παρισιού την επομένη νέων επεισοδίων που σημειώθηκαν κατά την τέταρτη ημέρα κινητοποίησης, κάνοντας λόγο για «μια κοινωνική κρίση», «μια δημοκρατική κρίση» και «μια κρίση του έθνους».