Νέο ραντεβού δίνουν για το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου τα «κίτρινα γιλέκα», μέσα από τη σελίδα τους στο Facebook, απειλώντας μάλιστα με «τελική επίθεση», στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων που έλαβαν χώρα χτες, Σάββατο στο Παρίσι.

Φαίνεται πως η έκκληση στο γάλλου πρωθυπουργού Ζαράρ Φιλίπ έπεσε στο κενό, με τους διαδηλωτές να επιμένουν στην παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν από την προεδρία διοργανώνοντας την «Πέμπτη Πράξη», δηλαδή την πέμπτη διαδήλωσή τους. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 22.000 άτομα έχουν δηλώσει συμμετοχή στην «εκδήλωση» στο Facebook, που αναρτήθηκε το πρωί με τόπο συνάντησης τα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι.

Κεντρικά αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων» είναι μεταξύ άλλων, να μην υπάρχει κανείς άνεργος, πιο προοδευτικός φόρος εισοδήματος, αύξηση της φορολόγησης στις μεγάλες επιχειρήσεις προς όφελος των μικρών, κοινό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους, κοινωνικό αλληλέγγυο συνταξιοδοτικό σύστημα, τέλος στο φόρο καυσίμων, κατώτατος μισθός 1.300 ευρώ (καθαρά) και καμία σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας μόνο στο Παρίσι – οπού διαδήλωσαν 10 χιλιάδες άνθρωποι – έγιναν 1.082 ανέρχονται οι προσαγωγές στο Παρίσι (1.723 συνολικά σε όλη τη Γαλλία), ενώ 126 άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες. Σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν 125.000 άτομα.

Πεδίο μάχης το Παρίσι

Το Σάββατο στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, ο αριθμός των προσαγωγών ξεπέρασαν τις 1.000

ενώ σημειώθηκαν αρκετοί τραυματισμοί από μεριάς διαδηλωτών αλλά και από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Ανάμεσα στους τραυματίες και δημοσιογράφοι, οι οποίοι όπως δημοσιεύσαν σε μέσα στα οποία εργάζονται ή όπως κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τραυματίζονταν από τις βομβίδες κρότου λάμψης.

Μονάχα για το Παρίσι, η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε 920 προσαγωγές, εκ των οποίων 619 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.