Ο Αλέξης Τσίπρας και η στενή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούσαν έως και προσφάτως ότι είχαν καταλήξει στο βασικό σενάριο για τις πολιτικές τους μεθοδεύσεις των επόμενων μηνών και έως τις εκλογές.

Με βάση την κυρίαρχη εκδοχή, η συμφωνία των Πρεσπών πρόκειται να κυρωθεί μέσω της συνταγματικής αλλαγής στην πΓΔΜ τις επόμενες εβδομάδες. Εν συνεχεία, να έλθει στην Ελληνική Βουλή, όπου με βάση τις φιλοδοξίες της Μεγάρου Μαξίμου οι ΑΝΕΛ θα διαχωρίσουν τη θέση τους, αλλά θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, κάποιοι άλλοι βουλευτές και πάντως κάποιοι από το Ποτάμι και μερικοί ανεξάρτητοι θα ισοσκελίσουν τις απώλειες και έτσι ο Αλέξης Τσίπρας θα πορευτεί με βάση νέα δεδομένα. Κάπως έτσι θα έχει την ευχέρεια να αποφασίσει αν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές τον Μάιο ή αν θα επιχειρήσει να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία έως το φθινόπωρο.

Θα αναζητήσουν προφάσεις για απεμπλοκή;

Παρά τους σχεδιασμούς αυτούς, η κατάσταση πλέον έχει περιπλακεί πολύ περισσότερο από όσο ο κ. Τσίπρας μπορεί να ελέγξει. Οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ την προηγούμενη εβδομάδα και ειδικότερα η αναφορά του σε «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα («Μακεδόνες του Αιγαίου») φάνηκε πως ενεργοποιούν άλλες διαδικασίες και ενδεχομένως οδηγούν σε διαφορετικές εξελίξεις.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής