Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας τα σχέδια για έναν Ευρωστρατό.

Ο γάλλος πρόεδρος είχε ταχθεί νωρίτερα εκ νέου υπέρ της συγκρότησης ενός Ευρωπαϊκού Στρατού έτσι ώστε τα κράτη – μέλη της ΕΕ να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ποικίλες απειλές.

«Η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Στρατού δεν λειτούργησε πάρα πολύ καλά στον 1 Π.Π ή στον 2. Αλλά οι ΗΠΑ ήταν εκεί για εσάς και πάντα θα είναι. Το μόνο που ζητάμε είναι να πληρώσετε το δίκαιο μερίδιό σας στο ΝΑΤΟ. Η Γερμανία καταβάλλει 1% ενώ οι ΗΠΑ πληρώνουν το 4,3% ενός πολύ μεγαλύτερου ΑΕΠ – για να προστατεύσουν την Ευρώπη. Δικαιοσύνη!» ανέφερε χαρακτηριστικά στο tweet του ο Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα επικρίνει τον Εμανουέλ Μακρόν για την ιδέα του αυτή, λέγοντας ότι πολλά από τα μέλη του ΝΑΤΟ, εννοώντας κυρίως τη Γαλλία και τη Γερμανία, δεν διαθέτουν τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες για τις ανάγκες της συμμαχίας.

Σχολιάζοντας λίγο νωρίτερα τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σαρκαστικά ότι «η συμφωνία του Παρισιού δεν λειτουργεί τόσο καλά για το Παρίσι».