Την ώρα που η ΝΔ συνεχίζει να διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το 62% των Ελλήνων επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής» φαίνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Συγκεκριμένα, το 44% αναφέρει ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν νωρίτερα από τον Μάιο του 2019 ενώ το 18% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν τον Μάιο μαζί με τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές.

Αναφορικά με τη διαφορά των κομμάτων, η ΝΔ συγκεντρώνει 25% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 20,3%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 7,9% ενώ ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής (6,4%) και ΚΚΕ (5,6%). Εκτός Βουλής, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, μένουν Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι.

Χαμηλή είναι η εκτίμηση του έργου της κυβέρνησης το 2018 ενώ στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητοστάκης έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά την εικόνα που παρουσιάζει ο προβληματισμός της ελληνικής κοινωνίας, φαίνεται να συνεχίζει να κινείται γύρω από τα ζητήματα της οικονομικής κρίσης, έστω και με μια σχετικά πιο αισιόδοξη προοπτική για τη νέα χρονιά. Τα ζητήματα της ανεργίας και της οικονομικής ανέχειας φαίνεται να είναι αυτά που απασχολούν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τους πολίτες. Ειδικά μάλιστα για την ανεργία των νέων απορρίπτουν τη θεωρία των «τεμπέληδων νεαρών», εκτιμώντας πως οφείλεται στην αναποτελεσματικότητα των πολιτικών για το θέμα.