Το τέταρτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» αναμένεται να αποτελέσει μία «αποφασιστική στιγμή» και «ένα σημείο καμπής» για το μέλλον του απρόβλεπτου αυτού κινήματος, που προκαλεί κλυδωνισμούς στους θεσμούς της Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά και για το πεπρωμένο του ίδιου του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, εκτιμά στο σύνολό του ο σημερινός Τύπος της χώρας.

«Εάν η σημερινή διαδήλωση καταλήξει σε ένα δεύτερο ‘μαύρο Σάββατο’, αντί για μία ειρηνική και αποφασισμένη πορεία, του μόνου νόμιμου όπλου για τον λαό μέσα σε ένα κράτος δικαίου, αυτό ουσιαστικά θα έχει απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές ελπίδες του λαϊκού αυτού κινήματος», γράφει στο άρθρο του ο Λοράν Ζοφρέν στην εφημερίδα Liberation.

Η ίδια εφημερίδα τιτλοφορεί το σημερινό της φύλλο «Κίτρινος συναγερμός» και παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα στη σημερινή διαδήλωση, εκφράζοντας το ερώτημα «θα καεί το Παρίσι;»

Από την πλευρά της, η έγκυρη Monde , που κυκλοφορεί με ένα ειδικό αφιέρωμα στη σημερινή ημέρα, έχοντας για τίτλο «Οι οργές και τα ρήγματα της Γαλλίας», κρίνει πως η «Ε’ Δημοκρατία έχει εισέλθει από την 1η Δεκεμβρίου σε μία από τις πιο χαοτικές περιόδους της ιστορίας της».

«Τα γεγονότα του Σαββάτου 8 Δεκεμβρίου θα αποδείξουν εάν θα είναι επίσης και η πλέον επικίνδυνη περίοδος», γράφει ο αρθρογράφος Ζερόμ Φενογκλιό, παρατηρώντας πως «το Μέγαρο των Ηλυσίων και η κυβέρνηση επέλεξαν να δραματοποιήσουν τους κινδύνους από την έκρηξη της εξελισσόμενης εξέγερσης, ευελπιστώντας πως έτσι θα κατευνάσουν την ορμητικότητά της και τις πολιτικές της συνέπειες».

Για τη Figaro , η 4η Πράξη των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» θα φέρει τον Μακρόν «αντιμέτωπο με μία κρίσιμη καμπή της πενταετίας του».

«Η κρίση των «Κίτρινων Γιλέκων» θα στιγματίσει αναμφίβολα την πενταετία του Μακρίν, όπως οι μεγάλες απεργίες του 1995 και οι εξεγέρσεις στα προάστια είχαν στιγματίσει τις θητείες του Ζακ Σιράκ, όπως η χρηματοοικονομική κρίση του 2008 τη θητεία του Νικολα Σαρκοζί και το κύμα των τρομοκρατικών πληγμάτων αυτήν του Φρανσουά Ολαντ», σημειώνει ο Φρανσουά-Ξαβιέ Μπουρμό.

Για τον Πασκάλ Κοκί της Dernieres Nouvelles d’ Alsace «το σημερινό Σάββατο θα είναι μέρα κλειδί και αναμφίβολα καθοριστική μέρα στην ήδη μακρά και χαοτική εξέγερση που αντιπροσωπεύουν τα «Κίτρινα Γιλέκα».

«Τούτο το Σάββατο θα είναι κατ’ ουσίαν η ημέρα που θα σημάνει εάν το κίνημα έχει τελειωτικά εκτροχιασθεί προς την πλευρά της βίας και της αναρχίας, ή απλώς έχει κορυφωθεί έως του σημείου που θα αρχίσει να διαφαίνεται μία πιθανή έξοδος από την κρίση», τονίζει ο ίδιος αρθρογράφος, προσθέτοντας με σκεπτικισμό πως «η δεύτερη τούτη υπόθεση δεν είναι και η πιο πιθανή».

Στην εφημερίδα Republicain Lorrain ο Ξαβιέ Μπρουέ νουθετεί τα «Κίτρινα Γιλέκα» να «ξεκαθαρίσουν αυτό που θέλουν να δείξουν με την εξέγερσή τους»

Η Μισέλ Κοτά στην Nice Matin σημειώνει από την πλευρά της πως «κατά μίαν έννοια, τα «Κίτρινα Γιλέκα» έχουν ήδη κερδίσει», αλλά σπεύδει αμέσως μετά να υποβαθμίσει αυτήν τη «νίκη του φόβου», που μπορεί κάλλιστα «να στραφεί εναντίον αυτού που προασπίζονται».

Κι όπως σημειώνει ο Λοράν Μποντέν στην Dernieres Nouvelles d’ Alsace, «ό,τι και αν συμβεί, η κυβέρνηση θα θεωρηθεί υπεύθυνη για τα γεγονότα της ημέρας. Ένεκα αυτού ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχει την πολυτέλεια του λάθους στην απάντηση που πρέπει ν’ αντιτάξει σε αυτήν την κρίση».