Αναλογιστείτε για μια στιγμή τη σκηνή. Ρώσοι στρατιώτες της εντυπωσιακής προεδρικής φρουράς με τα γκριζο-καφέ παλτά και το χαρακτηριστικό βάδισμα της χήνας στην παγωμένη Μόσχα (με -7 βαθμούς Κελσίου) να μεταφέρουν το στεφάνι (το οποίο ταξίδεψε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος) του Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου, και τη ρωσική στρατιωτική ορχήστρα να παιανίζει σε άψογη εκτέλεση πρώτα τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών, αρκετά εμβατήρια (κυρίως ρωσικά) και τραγούδια όπως τη Romanza de Katiuska, και την ώρα που ο κ. Τσίπρας αποχωρούσε από τον χώρο ακούστηκε να παίζουν ένα πασίγνωστο ελληνικό κομμάτι από τη Μαρινέλλα, το «Πάρ’ το φεγγάρι και κάν’ το βέρα μου». Να σημειώσω εδώ ότι το τραγούδι της Μαρινέλλας σε στίχους Πυθαγόρα ηχογραφήθηκε το 1975 και ήταν μεταφορά στα ελληνικά του πασίγνωστου τραγουδιού του αξέχαστου Ντέμη Ρούσσου «From souvenirs to souvenirs» (σε μουσική του Στέλιου Βλαβιανού και στίχους του Alec R. Costandinos). Ενα τραγούδι που στην εποχή του ήταν το πιο δημοφιλές του έλληνα τραγουδιστή στην πρώην ΕΣΣΔ.

Το μπλε φουλάρι του Τσίπρα

Ταξίδεψε κρυωμένος στην παγωμένη Μόσχα ο Πρωθυπουργός και, πέραν του παλτού, φόρεσε και ένα φουλάρι, το οποίο δεν το αποχωριζόταν ποτέ. Ούτε καν όταν έμπαινε σε κλειστό και καλά θερμαινόμενο χώρο. Δεν ήθελε, βλέπετε, να επιδεινωθεί το κρυολόγημά του, ούτε στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μεντβέντεφ, ο οποίος φαίνεται ότι εντυπωσιάστηκε από το μπλε φουλάρι του Αλέξη Τσίπρα.

Ερανος για τις φρεγάτες

Είπα να μην ασχοληθώ άλλο σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα και να δω τι γίνεται με τον συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο που ζητεί από τους εφοπλιστές (αλλά και τους πολίτες) να βάλουν τον οβολό τους (σε ένα είδος εράνου) για να αγορασθούν γαλλικές φρεγάτες, αλλά οι συνεντεύξεις που δίνει ο Πρωθυπουργός σε ρωσικά μέσα δεν με αφήνουν να αγιάσω. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο Πάνος με συγκίνησε όταν είπε ότι ο πρώτος του μισθός του 2019 θα πάει για τις φρεγάτες, καλώντας προφανώς και άλλους να πράξουν το ίδιο, χωρίς βεβαίως να διευκρινίζει εάν θα υπάρξει, όταν και όποτε συγκεντρωθούν τα χρήματα, διαγωνισμός για τις φρεγάτες αυτές ή εάν έχουν ήδη συμφωνηθεί, ποιος τύπος θα αγοραστεί. Αλλά προτού σας πω και για τις νέες δηλώσεις περί συμφωνίας των Πρεσπών του κ. Καμμένου, ας έλθω και πάλι στον κ. Τσίπρα, στις γραβάτες του και στη μοτοσικλέτα του…

Οταν ο Τσίπρας απαξιώνει τις… γραβάτες

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία (όπως θα έλεγε και ο μακαρίτης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) ότι ο κ. Τσίπρας νιώθει υπερήφανος που δεν φοράει γραβάτα και που την έβαλε για λίγα λεπτά μόνον μία φορά και την έβγαλε… αμέσως για να δείξει ότι οι επαναστάσεις και οι ανατροπές γίνονται χωρίς… γραβάτα: «Εχω καταφέρει να είμαι ίσως ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που έχω μπει στα πιο σημαντικά, αν θέλετε, φόρα και στις πιο σημαντικές έδρες κυβερνήσεων, από το Κρεμλίνο μέχρι τον Λευκό Οίκο, και από το Βατικανό έως την Downing Street, και σε όλον τον κόσμο, και στο Πεκίνο και παντού, χωρίς γραβάτα. Συνεπώς, νομίζω ότι αυτή είναι μια κατάκτηση…» είπε υπερηφάνως σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Mikhail Gusman για την εκπομπή «Formula of Power». Και επειδή η Ρωσία διοργάνωσε με επιτυχία το καλοκαίρι το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ποδόσφαιρο, αλλά με έναν ιδιαίτερο τρόπο: «Είναι το άθλημα που αγαπούν οι φτωχοί και το εκμεταλλεύονται οι πλούσιοι» είπε χαμογελώντας.

Easy rider

Σας μεταφέρω τώρα μια ερώτηση που έκανε ο ρώσος δημοσιογράφος στον Πρωθυπουργό και την απάντηση που έδωσε για να δείτε τι πραγματικά έλειψε στον κ. Τσίπρα από τότε που έγινε πρωθυπουργός:

– Κύριε Πρωθυπουργέ, γνωρίζω ότι στο παρελθόν χρησιμοποιούσατε μηχανή για τη μετακίνησή σας, τώρα αυτοκίνητο. Ποιο είναι πιο κοντά σε εσάς, η μηχανή της νιότης σας ή το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο;

«Σίγουρα οι μοτοσικλέτες. Ξέρετε, το να μπορεί κανείς να οδηγεί με ασφάλεια είναι σημαντικό, αλλά το να τρέχει με μια μοτοσικλέτα του δίνει μεγάλη αίσθηση ελευθερίας. Είναι ένα αναντικατάστατο συναίσθημα που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το έχω στερηθεί».

Το Μαξίμου προβληματίζεται με τον Ζάεφ

Πάμε τώρα στον κ. Καμμένο. Θα πρέπει όμως προηγουμένως να γνωρίζετε ότι οι τελευταίες (μιας σειράς άλλων που προηγήθηκαν) προκλητικές δημόσιες δηλώσεις Ζάεφ για «μακεδονική γλώσσα που θα διδάσκεται στην Ελλάδα, για τη μακεδονική μειονότητα στη Μακεδονία του Αιγαίου…» προβλημάτισαν και τον Πρωθυπουργό, που αναμένεται με την επιστροφή του από τη Μόσχα να πάρει θέση. Ο δε κ. Καμμένος θεωρεί ότι με τις δηλώσεις Ζάεφ έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της συνθήκης των Πρεσπών…

Η Πάμελα Αντερσον και ο Βαρουφάκης

Η Πάμελα Αντερσον δήλωσε δημοσίως ότι θέλει να συναντήσει τον επικεφαλής του κινήματος Diem25, Γιάνη Βαρουφάκη. Σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter (εάν όντως είναι το πραγματικό), η ηθοποιός του Χόλιγουντ φαίνεται ενημερωμένη για το Κίνημα και τη δράση του κ. Βαρουφάκη, καθώς τον θεωρεί, όπως γράφει, «σπουδαίο άνδρα με μεγάλη ενέργεια και καλές ιδέες».