H Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η νέα πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (CDU), γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1962 στο Φέλκινγκεν του κρατιδίου Ζάαρλαντ που βρίσκεται στα γαλλογερμανικά σύνορα.

Από το 1999 έως το 2018 ήταν βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο του Ζααρμπρίκεν, από το 2000 έως το 2011 διετέλεσε υπουργός σε διάφορα υπουργεία: Εσωτερικών, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων και από το 2011 δύο φορές πρωθυπουργός του εν λόγω κρατιδίου.

Τον Φεβρουάριο του 2018, εξελέγη γενική γραμματέας του κόμματός της κατόπιν προτάσεως της καγκελαρίου Μερκελ με το συντριπτικό ποσοστό 98,87%.

Σήμερα εξελέγη πρόεδρος του CDU με ψήφους 517 έναντι 482 του αντιπάλου της Φρίντριχ Μερτς.

Η προσωπική της ζωή

Για την προσωπική της ζωή λίγα είναι γνωστά. Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος και η μητέρα της νοικοκυρά. Είναι παντρεμένη από το 1984 με τον μηχανικό Χέλμουτ Καρενμπάουερ και έχει 3 παιδιά. Από τότε που άρχισε να ασχολείται με την πολιτική το σπίτι και τα παιδιά τα ανέλαβε ο σύζυγός της.

Σπούδασε στις πόλεις Τρίερ και Ζααρμπρίκεν Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες (1986-1990).

Έγινε μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ήδη από τα μαθητικά της χρόνια (1981).

Στα social media δεν ανεβάζει θέματα ιδιωτικής φύσεως, ενώ τα χόμπι της είναι ο αθλητισμός, ο χορός, η μουσική και κυρίως το διάβασμα.

Οι στόχοι της για το κόμμα

«Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της νέας προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των συνέδρων.

Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ ευχαρίστησε ακόμη τους άλλους δύο υποψηφίους, Φρίντριχ Μερτς και Γενς Σπαν για τον «έντιμο ανταγωνισμό», ο οποίος, όπως είπε, έδωσε στο κόμμα νέα ώθηση που πρέπει να διατηρηθεί.

Στην σύντομη ομιλία του, ο Φρίντριχ Μερτς ζήτησε από όσους τον ψήφισαν να στηρίξουν τη νέα πρόεδρο «με όλη τους τη δύναμη», ενώ δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το προεδρείο ή για μια θέση αντιπροέδρου του κόμματος και ζήτησε να ψηφιστεί ο Γενς Σπαν.
«Μπορώ να ζήσω καλά με το αποτέλεσμα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σπαν που συγκέντρωσε το 15,7% των ψήφων στον α΄γύρο της εκλογικής διαδικασίας και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο το σημαντικό ήταν να εξηγήσει τις θέσεις του. «Είμαι λίγο πιο χαλαρός και λίγο περισσότερο ο εαυτός μου. Και έμαθα κάτι για το πνεύμα του κόμματος και την σημασία του για την ομοσπονδιακή δημοκρατία. Τις τελευταίες εβδομάδες άνοιξαν κάποια νέα παράθυρα. Το βρίσκω σημαντικό ότι σήμερα έγινε εδώ η αρχή για μια νέα κουλτούρα συζητήσεων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος και κατέληξε λέγοντας ότι από την αρχή θεωρούσε σωστή την υποψηφιότητά του.

Μετά τις ομιλίες των ηττημένων, η νέα πρόεδρος τους κάλεσε να εμφανιστούν όλοι μαζί πάνω στην σκηνή, διαβεβαιώνοντας τους συνέδρους ότι θα διασφαλίσουν την ενότητα του κόμματος.

Τα συγχαρητήρια για τη νίκη

Τα συγχαρητήριά του στην νεοεκλεγείσα πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ εξέφρασε πρώτος ο απερχόμενος αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Τα θερμά μου συγχαρητήρια. Καλή τύχη και καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα! Και με καλή συνεργασία με το CSU», έγραψε ο βαυαρός πολιτικός.

Λίγο αργότερα, τα συγχαρητήριά τους εξέφρασαν ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πιθανότατα επόμενος αρχηγός του CSU, Μάρκους Σέντερ, ο οποίος επισήμανε ότι τα δύο αδελφά κόμματα πρέπει να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά για τη χώρα.

Η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατιοκού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, δήλωσε έτοιμη για «καλή συνεργασία» με την νέα πρόεδρο. «Πατάει σε μεγάλα αποτυπώματα», δήλωσε ακόμη, αναφερόμενη εμμέσως στην κληρονομιά που αφήνει η Άγγελα Μέρκελ. «Τώρα το θέμα είναι να λύσουμε προβλήματα», πρόσθεσε.

«Το ζητούμενο τώρα είναι να ενώσουν το CDU. Μια πλειοψηφία του συνεδρίου εκφράστηκε υπέρ μιας διαφορετικής στρατηγικής, αλλά ψήφισε μάλλον υπέρ της συνέχειας», έγραψε ο αρχηγός των Φιλελεύθερων (FDP) Κρίστιαν Λίντντερ στα συγχαρητήριά του προς την κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ. Στην ίδια γραμμή και το στέλεχος του FDP Χανς-Ούλριχ Ρύλκε που χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι το κόμμα δεν επέλεξε τον Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα, αλλά προτίμησε να συνεχίσει με το «σύστημα Μέρκελ», ενισχύοντας, όπως είπε, την δεξιά του πτέρυγα.

Από τους Πράσινους, ο πρώην πρόεδρος Γιούργκεν Τριτίν έγραψε στο Twitter του: «Θερμά συγχαρητήρια στην Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ! Και για άλλη μια φορά ένα μάθημα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Φρίντριχ Μερτς: Μην τα βάζετε με την Μέρκελ!».

Συγχαρητήρια προς τη νέα αρχηγό του CDU εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης «Ver.di» Φρανκ Μπσίρσκε, ο οποίος τόνισε ότι η κυρία Κραμπ -Καερνμπάουερ «έχει ένα αυτί ανοιχτό για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής και για τους εργαζόμενους», ο επικεφαλής του Συνδέσμου Χημικών Βιομηχανιών Ουτς Τίλμαν, η πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοτικών Επιχειρήσεων Κατερίνα Ράιχε, ο Σύνδεσμος Χοντρικού Εμπορίου που έσπευσε να ζητήσει εκσυγχρονισμό και μείωση των φόρων, οι Σύλλογοι Εβραίων και Μουσουλμάνων της Γερμανίας.