Καμένα αυτοκίνητα, σπασμένα πεζοδρόμια και στάσεις λεωφορείων, δρόμοι γεμάτοι από χιλιάδες κομμάτια πέτρας και μάρμαρου, αποκαϊδια οδοφραγμάτων, όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα που αντικρίζουν οι Αθηναίοι που διασχίζουν σήμερα την περιοχή των Εξαρχείων, μερικές ώρες μετά την λήξη των εκτεταμένων επεισοδίων στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου. Εικόνες που μόνο ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν θυμίζουν.

Μπουλντόζες του δήμου απομακρύνουν τσ σκουπίδια που βρίσκονται διάσπαρτα, κάδους απορριμμάτων που χρησιμοποιήθηκαν ως οδοφράγματα, ακόμα και ολόκληρους κορμούς δέντρων που έχουν γίνει κάρβουνο από τις χθεσινές φωτιές. Παράλληλα, τα συνεργεία καθαριότητας με απορριμματοφόρα και φορτηγά έχουν αναλάβει να καθαρίσουν τους δρόμους από τους εκατοντάδες τόνους μπάζων, τα καμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα, τα συντρίμμια από τα σπασμένα καταστήματα και τις στάσεις λεωφορείων.


ΑΠΘ: Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι

Σε δραματικό τόνο είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τις χθεσινές καταστροφές και τις λεηλασίες στη Θεολογική Σχολή, αναφέροντας πως θρηνεί.

«Μετά από 24 ώρες κατάληψης της Σχολής και περίπου 8 ώρες καταστροφών, το ΑΠΘ βγαίνει ακόμη μία φορά χτυπημένο από βαρβάρους. Άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα κατέστρεψαν μάρμαρα και πεζοδρόμια, έβαλαν φωτιές σε υπαίθριους χώρους, βανδάλισαν τη Θεολογική Σχολή. Αίθουσες Συνεδριάσεων, Γραφεία Καθηγητών, η Γραμματεία της Σχολής και άλλοι χώροι λεηλατήθηκαν, πολλοί υπολογιστές κλάπηκαν και επιστημονική δουλειά χρόνων χάθηκε.

Η ακριβής αποτίμηση των ζημιών και κλοπών άρχισε σήμερα από τους Καθηγητές και το προσωπικό της Θεολογικής Σχολής, αλλά το κόστος των υλικών ζημιών δεν μπορεί να συγκριθεί με τον τραυματισμό του κύρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου διεθνώς.

Καλούμε, για άλλη μία φορά, όλους τους θεσμικούς φορείς της Ελληνικής Πολιτείας να συναινέσουν στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την προστασία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, για την προστασία του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΠΘ


Για ολοκληρωτική καταστροφή της Θεολογικής Σχολής έκανε το πρωί και ο αναπληρωτής κοσμήτορας Συμεών Πασχαλίδης, λέγοντας πως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η σχολή είναι τόσο τραγική που είναι αδύνατο να λειτουργήσει σήμερα, και προφανώς και τη Δευτέρα.

Οι εισβολείς κατέστρεψαν ότι υπήρχε στο χώρο, από υποδομές, όπως οι τουαλέτες και γυψοσανίδες, εξοπλισμό όπως υπολογιστές ή εξοπλισμό της τηλεδιάσκεψης, έως τα αρχεία της Γραμματείας της Σχολής και το κυλικείο της. Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, η ζημιά ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

Μιλώντας στον Antenna o Σ.Πασχαλίδης είπε πως δεν γνωρίζει ποιοι ήταν οι βάνδαλοι, σημειώνοντας πως οι καταληψίες είχαν δώσει το λόγο τους πως δε θα προκαλέσουν προβλήματα στο χώρο.