Στοίχισε 0,7 μονάδες στο ΑΕΠ η μείωση των δημοσίων επενδύσεων

Ανάπτυξη άνω του 2% το 2018 αναμένει η Alpha Bank

Αρνητική επίπτωση της τάξης των 0,80 μονάδων βάσης στο ΑΕΠ της χώρας είχε ο περιορισμός των δημοσίων επενδύσεων, λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να συγκρατήσει τις δαπάνες για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Alpha Bank, η δημόσια κατανάλωση στο εννεάμηνο του 2018 μειώθηκε σημαντικά, συμβάλοντας αρνητικά κατά 0,7 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ και οι επενδύσεις (εξαιρουμένων των αποθεμάτων) είχαν αρνητική επίπτωση στον ρυθμό αυξήσεως του ΑΕΠ κατά -0,8 εκατοστιαίες μονάδες.

Θετικό είναι πάντως το γεγονός, πως η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 2,2% σε ετήσια και 1% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σωρευτικά το πρώτο εννεάμηνο του 2018, η ετήσια αύξηση του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ήταν 2,1%, έναντι 1,5% το 2017 συνολικά.

Πρόκειται για το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο που παρατηρείται αύξηση του ΑΕΠ, εξέλιξη που συνάδει με τη βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) στην Ελλάδα από τις αρχές του 2016 και εντεύθεν, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, το κύριο χαρακτηριστικό του αναπτυξιακού προτύπου κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου και ιδιαίτερα το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είναι η ισχυρή θετική συμβολή τόσο της εξαγωγικής δραστηριότητος όσο και της ιδιωτικής καταναλώσεως, η οποία υπεραντισταθμίζει την αρνητική συμβολή της επενδυτικής δαπάνης που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την υποχώρηση των εισαγωγών των κεφαλαιουχικών αγαθών.

Συγκεκριμένα, η αύξηση του ΑΕΠ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2018 κατά 2,1%, σε ετήσια βάση, προήλθε:

– Πρωτίστως από την αύξηση των καθαρών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (συμβολή: 1,6 εκατοστιαίες μονάδες) και συγκεκριμένα από την περαιτέρω βελτίωση της εξαγωγικής επιδόσεως, τόσο των μεταποιητικών επιχειρήσεων όσο και του τουρισμού, λόγω ενισχύσεως των τουριστικών εισπράξεων (εννεάμηνο 2018: +9,1%)

– Τη μεγέθυνση της ιδιωτικής καταναλώσεως που συνέβαλε κατά 0,6 εκατοστιαίες μονάδες,

– Την αύξηση των αποθεμάτων, που είχαν θετική συνεισφορά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου– Σεπτεμβρίου 2018, κατά 1,0 εκατοστιαία μονάδα.

«Η δυναμική αυτή των συνιστωσών του ΑΕΠ επιβεβαιώνει την προσδοκία ότι η οικονομική δραστηριότητα, συνολικά για το έτος 2018, θα κινηθεί σε επίπεδα ανώτερα του 2%» σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank.

Προσθέτουν ωστόσο ότι «η υποχώρηση της συνολικής επενδυτικής δαπάνης οδηγεί σε συγκράτηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας τα επόμενα έτη, παρά την εμφανή ανάκαμψη των επενδύσεων για μηχανολογικό εξοπλισμό».

Ακολουθήστε το BHMA στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο BHMA
Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk