Δικαστική διαμάχη, όχι μόνο σε ποινικό, αλλά και σε αστικό επίπεδο έχουν η ΔΕΠΑ με την εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE.

Με αφορμή την άσκηση της ποινικής δίωξης, μετά από μήνυση της ΔΕΠΑ, η εταιρεία ELFE  με εξώδικη δήλωσή της προς tovima.gr (στις 30/11/2018) , ενημερώνει και για την έκδοση απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας στο πλαίσιο της αντιδικίας με τη ΔΕΠΑ.

Στην υπ΄αριθμόν  372/2018  απόφαση ασφαλιστικών μέτρων  του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία δικαίωσε -όπως αναφέρεται στην εξώδικη πρόσκληση-  την εταιρεία ELFE κατά της ΔΕΠΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

«Η ΔΕΠΑ μεταφέρει την τιμή της προμήθειας φυσικού αερίου που καθορίζεται κυρίως από την GAZPROM και τη μεταφέρει στους δικούς της πελάτες χωρίς διαπραγμάτευση εφαρμόζοντας μία πολιτική σύμβασης  προσχώρησης  χωρίς περιθώρια διαπραγμάτευσης, γεγονός το οποίο πιθανολογείται α) να συνιστά παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα του άρθρου  102 ΣΛΕΕ και β ) να οδηγεί την τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα σε μία από τις υψηλότερες  εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ίδια απόφαση έκρινε, πως «η ΕLFE  εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης με τη ΔΕΠΑ  και ότι όλες οι επιταγές  της εταιρείας ELFE πληρώνονται  κανονικά».

Το δικαστήριο έκρινε επίσης, κατά τα αναγραφόμενα στην στην εξώδικη πρόσκληση, που υπογράφεται για λογαριασμό της εταιρείας από τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της κ.  Γ. Γεωργάρα, ότι «η ELFE , αν και επαναλαμβάνει συνεχώς στο δικόγραφο της ανταίτησης που κατέθεσε καθώς και στο σημείωμά της  καταγγελίες περί «εγκληματικής οργάνωσης», περί «απάτης» κατά του δημοσίου , καθώς και τα περί «ελέγχων» της Aρχής καταπολέμησης  της νομιμοποίησης εσόδων, τόσο στην ELFE , όσο και στη ΔΕΠΑ, εντούτοις η ΔΕΠΑ δεν αναφέρει συγκεκριμένα ευρήματα που ενδεχομένως προέκυψαν ή πιθανολογήθηκαν από τη διενέργεια των παραπάνω ελέγχων και από τα οποία μπορεί να στοιχειοθετηθεί  με βεβαιότητα, κάποια από τα  επικαλούμενα εγκλήματα».

Απάντηση με εξώδικο

Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ απάντησε με εξώδικη δήλωση  στην εταιρεία ELFE (στις 3 /12/2018), κοινοποιώντας το σχετικό έγγραφο, μεταξύ άλλων, στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και στην Ανώνυμη Εταιρεία «ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ».

Αφορμή, όπως προκύπτει, είναι η από 30.11.2018 «ανακοίνωση αξιόποινης πράξης», η οποία, όπως επισημαίνεται εκ μέρους της ΔΕΠΑ, «δεν κοινοποιήθηκε μόνον στην καθ» ύλην αρμόδια κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά διανεμήθηκε εν είδη δελτίου τύπου στο πλαίσιο της συστηματικής σας προσπάθειας παραπλάνησης των δικαστικών αρχών και δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων». Στην ίδια δήλωση διατυπώνεται πως «είναι απορίας άξιο ποιαν ακριβώς «ουσία» εντοπίσατε στο να διανείμετε το εν θέματι «δελτίο τύπου» που κατονομάσατε δήθεν «ανακοίνωση αξιόποινης πράξης», τη στιγμή που, με παραγγελίες διαφορετικών Εισαγγελέων, εκκρεμεί σωρεία ποινικών διώξεων και διαδικασιών ποινικής διερεύνησης για εγκλήματα που επισύρουν ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε βάρος πλήθους διοικούντων και δικαιούχων των παρένθετων εταιρειών που «διαχειρίζονται» αυτήν τη στιγμή κατ» όνομα και μόνο τη λιπασματοβιομηχανία Νέας Καρβάλης, μεταξύ των οποίων και του υπογράφοντος το εν θέματι κείμενο, κ. Γ. Γεωργάρα».

Σημειώνεται μάλιστα  ότι «το εν λόγω «δελτίο τύπου» είναι αντίστοιχο των κίβδηλων δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν κατά τον χρόνο συζήτησης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, στην οποίαν αναφέρεστε, περί δήθεν «τουρκικού δακτύλου» στην υπόθεση με σκοπό την εξαγορά της λιπασματοβιομηχανίας».

Σύμφωνα με την εξώδικη δήλωση της ΔΕΠΑ , «είναι προφανώς ανεδαφικές και προκλητικές οι αιτιάσεις σας περί δήθεν αξιόποινης διασποράς στον τύπο στοιχείων αναφορικά με τη διαχείριση και τη λειτουργία της λιπασματοβιομηχανίας, για την οποία στελέχη σας ελέγχονται ποινικά σε μια υπόθεση προφανούς δημόσιου συμφέροντος.

Ουδέποτε η εταιρεία μας ενημέρωσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (συμπεριλαμβανομένων και των ιστοσελίδων που αναφέρετε) για στοιχεία της μεταξύ μας αντιδικίας, ούτε προέβημεν ποτέ σε σχετικές δηλώσεις στον τύπο. Αντίθετα, εσείς είστε εκείνοι που εκδώσατε δελτίο τύπου που καταχωρίσθηκε σε πλείστες εφημερίδες και ιστοσελίδες και άλλοι είναι εκείνοι που ξεκίνησαν την τροφοδότηση του τύπου με δηλώσεις και στοιχεία, παραχωρώντας μάλιστα συνεντεύξεις για την υπόθεση».

Και «προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, για το επίμαχο «δελτίο τύπου», που η εταιρεία  ELFE κοινοποίησε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η ΔΕΠΑ  διευκρινίζει τα εξής: « Αναφέρετε σκοπίμως για τη δημιουργία εντυπώσεων και βεβαίως ψευδώς ότι η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων είναι «η μόνη που ισχύει στην παρούσα χρονική στιγμή» και η μόνη που διέπει, σε δικαστικό επίπεδο, τις μεταξύ μας σχέσεις.

Τονίζουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων αποτελεί, για τους λόγους που έχουμε επανειλημμένα αναφέρει, υπόδειγμα νομικής αστοχίας και αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρότατης κριτικής από το σύνολο του νομικού κόσμου, ως «δίκαιοδοτικό ολίσθημα».

Προηγήθηκαν, δε, της εν λόγω απόφασης, τρεις (3) συνολικά απορρίψεις αιτημάτων σας περί έκδοσης προσωρινής διαταγής από το Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ ούτε και το Πρωτοδικείο Καβάλας παρέτεινε την ισχύ της προσωρινής διαταγής που είχε χορηγήσει με την απόφαση που κήρυσσε εαυτό αναρμόδιο. Όσον αφορά τον τρόπο που εκδόθηκε η τέταρτη στη σειρά προσωρινή διαταγή και η ως άνω απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, αυτές ευρίσκονται εις χείρας των αρμοδίων αρχών προς έλεγχο».

Επιπλέον, η ΔΕΠΑ επικαλείται μία σειρά αποφάσεων διαταγών πληρωμής που έχουν εκδοθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών ,με βάση τις οποίες -κατά τα αναφερόμενα στην εξώδικη δήλωση –  υποχρεώνεται η εταιρεία ELFE να καταβάλει στη ΔΕΠΑ διάφορα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά «τα οποία αποτελούν μικρό μόνο μέρος της συνολικής οφειλής σας».

Τέλος, γίνεται αναφορά  στην ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί κατά εκπροσώπων και στελεχών της αντιδίκου εταιρείας  για «κακουργηματική απάτη από κοινού και κατ» εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου με βάση τον Νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου και συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξης της παραπάνω απάτης καθώς και στην αυτεπάγγελτη δίωξη για κακουργηματική απιστία που ασκήθηκε σε τρίτα πρόσωπα».