Αν πιστέψει κανείς τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα είναι έτοιμη για το μεγάλο άλμα προς τα μπρος , όπως θα έλεγε και ο πρόεδρος Μάο, θαυμαστής του οποίου υπήρξε, στο παρελθόν τουλάχιστον. Ως επιδέξιος καπετάνιος, όπως είπε στην Κάλυμνο είναι έτοιμος να μας οδηγήσει σε ήρεμα νερά, χωρίς φουρτούνες και βάσανα. Η χώρα βγήκε από την κρίση όπως είπε, λεφτά υπάρχουν, για αυτό σε κάθε έξοδο του από το προστατευμένο Μαξίμου, ανακοινώνει και κάποιες παροχές.

Θα ήταν πολύ ωραία και βολικά όλα αυτά αν πράγματι ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Γιατί παρά το success story του κ.Τσίπρα η κατάσταση κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι, όπως θέλει να την παρουσιάζει. Μόλις χθες ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη φορολογία, χάρις στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για να μπορεί μετά τα πανηγυρίζει μοιράζοντας επιδόματα και υποσχέσεις.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη που ανακοινώθηκαν προχθές καταγράφουν μια δραματική μείωση των επενδύσεων το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, γεγονός που σημαίνει ότι ο παραγωγικός ιστός της χώρας όχι μόνο δεν ανανεώνεται, αλλά υποβαθμίζεται διαρκώς. Είναι ενδεικτικό ότι το τρίτο τρίμηνο του 2018 η αξία των επενδύσεών μόλις; ξεπέρασε τα 6 δισ. έναντι 17,2 δισ.την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εισαγωγές αγαθών να αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό τους τελευταίους μήνες, περιορίζοντας κάθε όφελος από την αύξηση των εξαγωγών. Είναι σοβαρός έτσι ο κίνδυνος , παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση δεν αυξάνεται, να διογκωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου με προφανείς συνέπειες να δημιουργηθούν μακροοικονομικές ανισορροπίες, όπως επισήμανε πρόσφατα και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής.

Η δημοσιονομική ισορροπία που υπάρχει σήμερα, χάρις στις μεγάλες θυσίες των πολιτών και όχι λόγω της οικονομικής ανάπτυξης, με την προεκλογική παροχολογία που ακολουθεί ο κ.Τσίπρας, είναι πολύ εύκολο να εκτροχιαστεί. Η φοροδοτική ικανότητα πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων είναι πλέον σε οριακή κατάσταση,επενδύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν μια ώθηση στην οικονομία δεν γίνονται με αποτέλεσμα η πορεία της οικονομίας να παραμένει εύθραυστη και να απειλείται από εσωτερικούς και διεθνείς παράγοντες.

Ο κ.Τσίπρας ενόψει των επερχόμενων εκλογών, δείχνει ότι δεν ξεχνά τον παλιό εαυτό του. Μοιράζει ελπίδες και υποσχέσεις αν και πλέον γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αυταπάτες πληρώνονται πολύ ακριβά… Από την κοινωνία βέβαια και την οικονομία κι όχι από τον ίδιο.

TO BHMA