Σε νέα φάση περνά η συνεργασία της AEGEAN με την αμερικανική Pratt & Whitney, με την επίσημη υπογραφή του προσυμφώνου για τους κινητήρες που θα εξοπλίσουν τα έως 62 καινούργια αεροσκάφη της εταιρείας. Η συμφωνία, η αξία της οποίας εκτιμάται σε 1,5 δισ. δολάρια ως μέρος της τεράστιας για τα ελληνικά δεδομένα επένδυσης των 5 δισ. δολαρίων για την προμήθεια των έως 42 αεροσκαφών της οικογένειας A320 Neo της Airbus.

 Για μια συμφωνία που περνά σε νέο στάδιο την υφιστάμενη από το 2007 συνεργασία των δύο εταιρειών, έκανε λόγο ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, πρόεδρος της AEGEAN, ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν, μέσα από επίπονες προσπάθειες που διήρκεσαν συνολικά 18 μήνες, στον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας επωφελούς και για τις δυο πλευρές. Συμφωνία η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο την προμήθεια νέων κινητήρων για τα νέα αεροσκάφη του ελληνικού αερομεταφορέα, αλλά και την συντήρηση αυτών για διάστημα 12-15 ετών.

 «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο για τον νέο κύκλο εξέλιξης και ανάπτυξης της AEGEAN, που εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2018, οπότε προχωρήσαμε στην μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, ύψους 5 δισ. δολαρίων για την παραγγελία έως 42 αεροσκαφών της νέας γενιάς Airbus A320 Neo» είπε ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN.

 Απαριθμώντας επιγραμματικά τους στόχους αυτής της επένδυσης, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και στη δυνατότητα επέκταση της δραστηριότητας της εταιρείας σε νέες αγορές και νέους προορισμούς. Παράλληλα, η βελτίωση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας, στην οποία αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά οι νέας γενιάς κινητήρες GTF της Pratt & Whitney, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της AEGEAN.

 Στον τομέα κατανάλωσης καυσίμου και τη βελτίωση του κόστους συντήρησης μέσω της μακροχρόνιας συμφωνίας συντήρησης των κινητήρων που αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης συμφωνίας. Από την έναρξη της επιχειρησιακής του λειτουργίας ο κινητήρας GTF της Pratt & Whitney έχει δείξει ότι μειώνει κατά 16% κατανάλωση καυσίμων, κατά 50% μειωμένες εκπομπές ρύπων, καθώς και μείωση του αποτυπώματος θορύβου κατά 75%. Πρόκειται, όπως σχολίασε ο κ. Γερογιάννης, για την πιο εξελιγμένη τεχνολογία, αλλά και για την πλέον φιλική προς το περιβάλλον λύση.

Από την πλευρά του, ο κ. Rick Deurloo, Senior Vice President of Sales, Marketing and Customer Support, της Pratt & Whitney σημείωσε: «Δεν θα μπορούσαμε να μην είμαστε ακόμα πιο υπερήφανοι που γιορτάζουμε την επέκταση της μακρόχρονης συνεργασίας μας με την AEGEAN, μια σχέση που ξεκίνησε από την αρχή της αεροπορικής εταιρείας το 1999. Ο κινητήρας GTF έχει φέρει την επανάσταση στην τεχνολογία του κλάδου των αερομεταφορών και θα προσφέρει στην AEGEAN αποδεδειγμένη απόδοση και περιβαλλοντικά οφέλη. Μας τιμά το γεγονός ότι θα εξοπλίσουμε και υποστηρίξουμε το νέο στόλο της οικογένειας A320neo της AEGEAN στο μέλλον».

 Τι περιλαμβάνει η επένδυση των 5 δισ. δολαρίων

Η παραγγελία που επισήμως υπεγράφη στις 22 Ιουνίου 2018, αν και το σχετικό προσύμφωνο ήταν ήδη γνωστό από τα τέλη Μαρτίου, περιλαμβάνει την αγορά 30 αεροσκαφών Airbus A320 Neo και Airbus A321 Neo, με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη 12 αεροσκάφη της ίδιας οικογένειας. Σε αυτά περιλαμβάνονται τουλάχιστον 10 αεροσκάφη του μεγαλύτερου σε όρους χωρητικότητας τύπου, τα A321 Neo, ο αριθμός των οποίων μπορεί να αυξηθεί με μετατροπή του μίγματος της παραγγελίας.

Τα νέα αεροσκάφη που θα φορούν τους κινητήρες της Pratt & Whitney πρόκειται να έλθουν σταδιακά από το 2020 μέχρι το 2025 και η εξόφληση θα είναι εξίσου σταδιακή.