Ιδρυμένο το 2016, το Εργαστήριο Αρχειακών Τεκμηρίων και Τύπου (ΕΑΤΤ) του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, συστάθηκε με σκοπό να λειτουργήσει ως «φορέας επιστημονικής αξιοποίησης αρχείων και του Τύπου μέσω του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και συνεργασιών με άλλα πανεπιστήμια» και στόχο «τη μελέτη αρχείων λογοτεχνών, φορέων, ιδρυμάτων, σωματείων κτλ. με αναγνωρισμένη πορεία και σημαντική προσφορά, σε σχέση με τη νεοελληνική λογοτεχνία και την ευρύτερη πολιτισμική ζωή της χώρας, καθώς και τη μελέτη του Τύπου (εφήμερου και περιοδικού) σε σχέση με τη λογοτεχνία».

Οι συλλογές του περιλαμβάνουν τη βιβλιοθήκη του πεζογράφου και ακαδημαϊκού Θανάση Βαλτινού, το αρχείο της πεζογράφου Νένης Ευθυμιάδη, τη βιβλιοθήκη και το αρχείο του ποιητή Θανάση Κωσταβάρα και το αρχείο του πεζογράφου Αργύρη Χιόνη.

Τελευταίο απόκτημα του ΕΑΤΤ  είναι το αρχείο του συγγραφέα, μεταφραστή και εκδότη Άρη Μαραγκόπουλου, που παραχωρήθηκε στο ΕΑΤΤ τον Ιούλιο του 2018. Περιλαμβάνει «τα ίχνη της μέχρι στιγμής πνευματικής πορείας του συγγραφέα: το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τη συγγραφή των βιβλίων του έως το 2018, προγενέστερες γραφές έργων του, τεκμήρια της εκδοτικής και της διδακτικής του δράσης, αλληλογραφία, κριτικογραφία, καθώς και τη βιβλιοθήκη του για τον Τζέιμς Τζόις, με τον οποίο ασχολείται συστηματικά».

Με αφορμή αυτό, το ΕΑΤΤ και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιούν ενημερωτική εκδήλωση για τις συλλογές, τη δράση και τους στόχους του ΕΑΤΤ, την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, στη Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» (Κορίνθου 241), στις 8.30-9.30 μ.μ.

Για το ΕΑΤΤ θα μιλήσουν: Κατερίνα Κωστίου, «ΕΑΤΤ: μια νεότευκτη, καινοτόμα ερευνητική υποδομή», Γιάννης Τσάκωνας, «Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και αρχειακή κουλτούρα», Άννα Κατσιγιάννη, «Τα αρχεία του ΕΑΤΤ και οι προοπτικές τους», Γιάννης Παπαθεοδώρου, «Λογοτεχνικά αρχεία: σκέψεις για μια Ιστορία της Λογοτεχνίας στην ψηφιακή εποχή», Γεωργία Γκότση, «Η σημασία του Τύπου για την έρευνα της Λογοτεχνίας στην ψηφιακή εποχή», Στέση Αθήνη, «Η έρευνα του Τύπου στο Τμήμα Φιλολογίας: πεπραγμένα και προοπτικές».

Στη συνέχεια, ο Άρης Μαραγκόπουλος θα συνομιλήσει με τον ψυχολόγο-ψυχαναλυτή και συγγραφέα Νίκο Παπαχριστόπουλο για τον Τζόις, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του έργου «Τζάκομο Τζόις. Η απόκρυφη ιστορία τού Τζέιμς Τζόις στην Τεργέστη, αρχές του εικοστού αιώνα» (Τόπος, 2018).