Με την ιδέα ανάληψης της Καγκελαρίας φέρεται να φλέρταρε κατά την διάρκεια της ελληνικής και της προσφυγικής κρίσης ο τέως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Την αποκάλυψη έκανε ο υποψήφιος για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, μιλώντας σε ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί απόψε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό «Der Spiegel», ο κ. Μερτς ανέφερε πως συζήτησε κάποιες φορές το θέμα με τον Σόιμπλε, ωστόσο: «ήταν μετέωρο το ερώτημα εάν θα αναλάμβανε την Καγκελαρία. Μου είχε πει τότε: «Εάν κάποτε φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να μπορώ να βασιστώ πάνω σου». Aλλά δεν φτάσαμε εκεί».

Το ότι οι δύο πολιτικοί βρίσκονται κοντά, είναι γνωστό από παλιά, επισημαίνει το Spiegel.  Ο Μερτς πρόσθεσε ακόμα πως ο Σόιμπλε του είχε εκφράσει την ανησυχία του για την πτώση των ποσοστών του κόμματος υπό την ηγεσία της Μέρκελ, για τις ήττες που σημείωσε σε εκλογές σε κάποια ομόσπονδα κρατίδια, καθώς και για την ταυτόχρονη ενίσχυση της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία.

«Μοιραζόμαστε και οι δύο την μεγάλη ανησυχία για την ενίσχυση του AfD. Πιστεύουμε και οι δύο ότι δεν ήταν απαραίτητη σε αυτόν τον βαθμό, ότι θα μπορούσε να είχε εμποδιστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μερτς, ο οποίος είχε αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική το 2009.