Σημαντικές παρεμβάσεις για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία μέσω νοηματικής και υποτίτλων περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης, κ.Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός κ. Λευτέρης Κρέτσος.

Συγκεκριμένα η υπουργική απόφαση προβλέπει, τη χρήση μεταξύ άλλων, ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης θα πρέπει, μεταξύ των ωρών 17.00 – 23.00 να μεταδίδουν δελτία ειδήσεων στην ελληνική νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον 7 λεπτών ημερησίως. Την ίδια ώρα θα πρέπει να διασφαλίζεται, στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, η ροή όλων των εθνικών και διεθνών ειδήσεων με τη μορφή κυλιόμενων τίτλων.

Επίσης, τα κανάλια θα πρέπει να μεταδίδουν στη νοηματική με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων τις δημόσιες ανακοινώσεις εξαιρετικής πολιτικής σημασίας όπως για παράδειγμα τα διαγγέλματα του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και ανακοινώσεις για έκτακτα γεγονότα, όπως φυσικές καταστροφές.

Τέλος, θα πρέπει να μεταδίδουν ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, ελληνικές σειρές, ντοκιμαντέρ κ.ά., με αναγραφή υποτίτλων, για τουλάχιστον 4 ώρες την εβδομάδα.

Στην περίπτωση της ΕΡΤ, λόγω και της αποστολής της, προβλέπονται αυξημένες υποχρεώσεις μετάδοσης προγράμματος προσβάσιμου στα ΑμεΑ, όπως ημερήσιο 14λεπτο δελτίο ειδήσεων και η μετάδοση ενημερωτικού και ψυχαγωγικού προγράμματος για 12 ώρες εβδομαδιαίως με την αναγραφή υποτίτλων.

Η συγκεκριμένη απόφαση, σε εφαρμογή του νόμου 4488/2017, αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για την παροχή ισότιμης πρόσβασης των ΑμεΑ στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία.

Η ισχύς της ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2019, ενώ η τήρηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν θα ελέγχεται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.