«Επενδύσεις, εξωστρέφεια και επιμονή στις μεταρρυθμίσεις, η λύση για το ελληνικό πρόβλημα»

Τι ειπώθηκε στο οικονομικό συνέδριο του Ελληνογερμανικού επιμελητηρίου και του Economist Events στο Βερολίνο

«Ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και εξωστρέφεια, ήταν και παραμένουν οι απαραίτητοι όροι για την οριστική επίλυση του ελληνικού προβλήματος», τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στο Οικονομικό Συνέδριο με τίτλο: “SOUTHEAST EUROPE-GERMANY BUSINESS & INVESTMENT SUMMIT- Reassessing Europe’s priorities”, που συνδιοργανώνουν σήμερα στο Βερολίνο το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο με τα Economist Events.
Ο κ. Μαΐλλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «ένα σύγχρονος παραγωγικός ιστός που επικεντρώνεται στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη». «Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και να αξιοποιηθεί το τεράστιο, Ελληνικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου πρόσθεσε επίσης ότι, οφείλουμε όλοι μας να παλέψουμε ώστε να αντιστραφεί τοBrain Drain που αφορά περίπου 500.000 νέους Έλληνες υψηλού μορφωτικού επιπέδου και ικανοτήτων, που σίγουρα αποτελούν και το σημαντικότερο Asset της χώρας.
Προκειμένου να καταστούν υλοποιήσιμοι οι ανωτέρω στόχοι ο κ. Μαΐλλης επεσήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να αποτελέσει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και έξω αλλά και μέσα στη χώρα. «Χρειάζεται να διασφαλιστεί ένα καθεστώς ασφάλειας και σταθερότητας σε μακροπρόθεσμη βάση και τέλος, θα πρέπει να υπάρξει ένα Πλαίσιο που θα καταστήσει την Ελλάδα Πόλο Έλξης Επενδύσεων» ανέφερε για να διευκρινίσει ότι δεν μπορούμε ως χώρα να προτρέπουμε Έλληνες ή Ξένους Επενδυτές να μας εμπιστευθούν όταν η φορολογία στην Ελλάδα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την αναπτυγμένη Γερμανία.
Ο ίδιος, πάντως υπογράμμισε ότι πιστεύει ακράδαντα στις Ελληνικές δυνατότητες και ευκαιρίες και αισιοδοξεί για το μέλλον, όπως, εξάλλου, αισιοδοξεί και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Από την αρχή αυτής της κρίσης, πίστευε, ότι η οριστική επίλυση των προβλημάτων αντιμετωπίζεται μόνο με την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας, γι΄ αυτό και ανέλαβε σειρά στοχευμένων δράσεων που απέδωσαν τα μέγιστα δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις να ανοίξουν δρόμους ανάπτυξης προς την Ευρώπη, επεσήμανε ο κ. Μαΐλλης.
Ο Volker Treier, deputy chief executive officer, international and European affairs AHK, Association of German Chambers of Commerce and Industry (DIHK), σημείωσε πως «Η Ελλάδα έχει γίνει πάλι ένας πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και εμπορικός εταίρος».
Και προσθέτει: «Η ελληνική οικονομία, αν και αργά, αναπτύσσεται. Και για τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 2%. Νέα έργα και μια δυναμική ελληνική αγορά θα μπορούσαν μετά από τα πολλά χρόνια της κρίσης να ενδυναμώσουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις, γεγονός από το οποίο θα μπορούσαν να επωφεληθούν και οι 120 γερμανικές επιχειρήσεις, που εδρεύουν στην Ελλάδα. Ωστόσο μένει ακόμα πολλά να γίνουν. Το ποσοστό της ανεργίας του 20%, ο υψηλός δείκτης του χρέους και οι δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν ανησυχητικά για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή είναι σημαντικότερο από ποτέ, η ελληνική κυβέρνηση, μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα μέτρα.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν έναν ισχυρό εταίρο για την Ελλάδα. Κλάδοι, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο ενεργειακός τομέας και η εφοδιαστική αλυσίδα αποτελούν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τομείς στρατηγικής σημασίας. Απαραίτητες είναι επίσης οι τεχνολογίες παραγωγής. Οι γερμανικές επιχειρήσεις προσφέρουν στον κλάδο αυτό προηγμένες λύσεις εταιρικής συνεργασίας. Πέρα από αυτό, στοιχεία του γερμανικού διττού μοντέλου επαγγελματικής εκπαίδευσης θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξειδίκευση. Ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, που πολλοί εκ των οποίων, υποφέρουν από την ανεργία. Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είναι εδώ και καιρό στον τομέα αυτό δραστήριο.
Από τις υπόλοιπες τοποθετήσεις σημειώνουμε τα εξής:
 
Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών
Παραμένουν σε εκκρεμότητα οι βασικές μεταρρυθμίσεις
Η χώρα έχει επιτύχει μια τεράστια προσαρμογή. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη αδυναμίες, είτε που δεν αντιμετωπίστηκαν, είτε που προήλθαν από την κρίση. Πρέπει να διαφυλάξουμε τα κέρδη που πετύχαμε μέχρι σήμερα και να χαρτογραφήσουμε προσεκτικά τα επόμενα βήματα.
Οι φορολογικοί συντελεστές είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, ιδίως για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Το φορολογικό σύστημα παραμένει ασταθές και αδιαφανές, ενώ κάποιες εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις (π.χ. ενέργεια) που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις αναγκαίες νέες επενδυτικές ευκαιρίες, εξακολουθούν να εκκρεμούν. Επίσης, εκκρεμούν οι βασικές μεταρρυθμίσεις και αυτό επηρεάζει, για παράδειγμα, τη βραδεία μείωση των NPEs. Επιπλέον, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι δύσκολη και δαπανηρή, παρόλο που η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη. Δεδομένου του μικρού σχετικού μεγέθους του ιδιωτικού τομέα, ο δημόσιος τομέας παραμένει μεγάλος και διατηρεί πολλές ανεπάρκειες. Ο πληθυσμός γερνάει γρήγορα και οι δαπάνες για τις συντάξεις διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, καθώς το συνταξιοδοτικό σύστημα και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εξακολουθούν να δημιουργούν πολύ ισχυρά αντικρουόμενα θέματα στην απασχόληση.
 
Dieter Kempf, Πρόεδρος Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανικών (BDI)
Οι επενδυτές θέλουν από την Ελλάδα ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο
Για όσους επενδυτές προσβλέπουν στο να τοποθετήσουν κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, ουσιαστικό ρόλο διαδραματίζει το σταθερό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μάλιστα με την ευρεία συναίνεση των πολιτικών φορέων. Εμπόδια παραμένουν η υπερφορολόγηση, οι μακροχρόνιες διαδικασίες του δικαστικού συστήματος, η γραφειοκρατία και η δύσκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη σε επενδύσεις για την έρευνα και την ανάπτυξη, γι΄ αυτό και οι πολιτικοί θα πρέπει να δημιουργήσουν και να στηρίξουν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την καινοτομία, έτσι ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν οι επιχειρήσεις την προστιθέμενη αξία τους. Ωστόσο, η Ελλάδα μετά από περίπου μια δεκαετία, έχει περάσει σε μια νέα φάση. Το αίσιο τέλος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων διάσωσης είναι καλό σημάδι για τη χώρα και για την Ευρώπη συνολικά. Ο δρόμος που διήνυσε η Ελλάδα ήταν και είναι μακρύς. Η λίστα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Εγώ, προσωπικά, έχω μεγάλο σεβασμό απέναντι στον ελληνικό λαό για την αντοχή που έδειξε μπροστά σε όλες αυτές τις ριζικές αλλαγές. Η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων ήταν εντυπωσιακή. Σήμερα οι κύριοι δείκτες στην Ελλάδα δείχνουν πάλι προς τα πάνω: ο ρυθμός ανάπτυξης, τα ποσοστά ανεργίας, τα εμπορικά στοιχεία, ο κρατικός προϋπολογισμός, ο δείκτης εξαγωγών εξελίσσονται θετικά. Ο τουρισμός καλπάζει και στον ενεργειακό τομέα η Ελλάδα προσβλέπει στο να καταστεί τοπικός «κόμβος».
Για τη συμφωνία των Πρεσπών
Η συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε θετική εξέλιξη. Συγχαίρω και τις δύο χώρες για τις γόνιμες διαπραγματεύσεις. Η οικονομία μόνο οφέλη θα έχει από μια ισχυρή Ν.Α. Ευρώπη και έναν σταθερό ευρωπαϊκό εταίρο. Η Ευρώπη είναι τόσο ισχυρή όσο και τα κράτη μέλη της.
Μαργαρίτα Αντωνίου, μέλος του Δ.Σ. του Enterprise Greece
Αυξάνονται σταθερά οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα 
Η ελληνική οικονομία καταγράφει αυξανόμενη ελκυστικότητα σε διεθνείς επενδυτές. Απόδειξη είναι ότι οι εισροές καθαρών ξένων άμεσων επενδύσεων κατά το 2017 έφθασαν τα € 3,2 δισ. έναντι € 2,5 δισ. το 2016, καταγράφοντας αύξηση 28%, μετά από μια δεύτερη συνεχή χρονιά αυξημένων ροών. Επίσης, οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2018 ανήλθαν σε € 2.592 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 16,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2017, γεγονός που μας καθιστά πολύ αισιόδοξους για ένα άλλο ρεκόρ, αυτό των εισροών ξένων άμεσων επενδύσεων. Τομείς όπως η ενέργεια και ο τουρισμός αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια προσελκύοντας σημαντικά κεφάλαια.
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk