Κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε μορφή βίας εμφανίστηκε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σχολίασε τα γεγονότα που συνέβησαν το Σάββατο στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν θα δεχτεί «ποτέ τη βία» που ξέσπασε στο Παρίσι γύρω τη συγκέντρωση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», τονίζοντας ότι το κύμα βίας και βανδαλισμού στο Παρίσι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο και δεν έχει τίποτα να κάνει με μια ειρηνική έκφραση ενός νόμιμου θυμού.

«Πάντα θα δέχομαι διαμαρτυρίες, πάντα θα ακούω την αντιπολίτευση, αλλά ποτέ δεν θα δεχτώ τη βία. Καμιά αιτία δεν δικαιολογεί την επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης, το πλιάτσικο στα καταστήματα, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια να τυλίγονται στις φλόγες, περαστικοί και δημοσιογράφοι να απειλούνται, η Αψίδα του Θριάμβου να βεβηλώνεται», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας από το Μπουένος Άιρες, στο τέλος της συνόδου της G20.

Ο γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να δεχτεί ερωτήσεις έπειτα από μια μέρα ταραχών στο Παρίσι, αλλά δήλωσε ότι εκείνοι που διέπραξαν βίαιες ενέργειες απλά επιζητούσαν να σπείρουν το χάος.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μακρόν έχει συγκαλέσει συνεδρίαση με τους κορυφαίους υπουργούς του μόλις επιστρέψει στο Παρίσι προκειμένου να συζητήσουν πώς θα απαντήσουν σε αυτό.

Αντάρτικο πόλης στο φλεγόμενο Παρίσι

Ολοένα και μεγαλύτερες είναι οι ταραχές που σημειώνονται στο Παρίσι, με τα «κίτρινα γιλέκα» να συνεχίζουν τις μάχες τους με τις αστυνομικές δυνάμεις, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» είχε 75.000 διαδηλωτές στη Γαλλία το μεσημέρι του Σαββάτου.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δρόμοι στο κέντρο του Παρισιού «μυρίζουν επανάσταση». «Από την Οπερά στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν σήμερα το θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης στο περιθώριο της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων»», προσθέτει.

Από την πλευρά της, η διεύθυνση της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι έγιναν 205 συλλήψεις μετά τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι.

Παράλληλα, 65 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τις σημερινές διαδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και 11 αστυνομικοί.