Την επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα, έπειτα από μια μακρά περίοδο ψυχρού κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την επίσκεψή του την προσεχή Πέμπτη στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Πρωθυπουργός ευελπιστεί στις συναντήσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ να στηθούν εκ νέου γέφυρες μεταξύ Αθήνας και Μόσχας και να υπάρξει ουσιαστική αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Σε μια χρονική στιγμή που υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα της συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία εκφράζει ισχυρές αντιρρήσεις η Μόσχα, αλλά η Αθήνα επιθυμεί διακαώς να εφαρμοστεί, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στα Βαλκάνια, η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο και καταγράφεται μεγάλη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τσίπρας αναζητεί εκ νέου βοήθεια από τη Ρωσία.

Η δεύτερη επίσκεψη

Αυτή θα είναι η δεύτερη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα ως Πρωθυπουργού – η πρώτη ήταν στις αρχές Απριλίου του 2015, εν μέσω τότε των κρίσιμων συζητήσεων για το ελληνικό χρέος και τη δημοσιονομική κατάσταση.

Για να φθάσουμε στην επικείμενη επίσκεψη υπήρξε έντονο παρασκήνιο, έγιναν οι αναγκαίες κινήσεις – παρά την πολύ καλή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ – από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου να λιώσουν οι πάγοι και να αποκατασταθεί η σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής