Ολοένα και μεγαλύτερες είναι οι ταραχές που σημειώνονται στο Παρίσι, με τα «κίτρινα γιλέκα» να συνεχίζουν τις μάχες τους με τις αστυνομικές δυνάμεις, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» είχε 75.000 διαδηλωτές στη Γαλλία το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Πεδίο μαχών η πρωτεύουσα

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δρόμοι στο κέντρο του Παρισιού «μυρίζουν επανάσταση». «Από την Οπερά στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν σήμερα το θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης στο περιθώριο της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων»», προσθέτει.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της χώρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως νιώθει συγκλονισμένος από τα γεγονότα. «Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου» τόνισε ο Εντουάρ Φιλίπ.

«Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε σήμερα στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των «κίτρινων γιλέκων»», δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.

Εκατοντάδες συλλήψεις

Από την πλευρά της, η διεύθυνση της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι έγιναν 205 συλλήψεις μετά τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι.

Στις 15.00 τοπική ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε 75.000 διαδηλωτές σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας και στην πρωτεύουσα όπου καταγράφηκαν 92 τραυματίες γύρω στις 17.40 τοπική ώρα, σύμφωνα με την διεύθυνση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 224 συλλήψεις.

Παράλληλα, 65 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τις σημερινές διαδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και 11 αστυνομικοί.