• Αναζήτηση

Βραβεύτηκαν οι πιο καινοτόμες πόλεις της χώρας

Οι καλύτερες και καινοτόμες πόλεις της Ελλάδας ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών

Οι καινοτόμες δράσεις και οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν εβδομήντα δύο δήμοι της χώρας βραβεύτηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου, στο Σαράφειο του δήμου Αθηναίων.

Ο θεσμός των Best City Awards πραγματοποιείται για 3η συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και έχει στόχο να αναδείξει και να επιβραβεύσει καινοτόμα έργα που έχουν σχεδιαστεί, προκειμένου, οι πόλεις να είναι «ευφυείς», αειφόρες και οικονομικά βιώσιμες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιώργος Πατούλης ανέφερε στη ομιλία του «Τα βραβεία λειτουργούν, όχι μόνον ως μέσον αναγνώρισης και περαιτέρω ενθάρρυνσης των Δήμων που διακρίνονται, αλλά και ως πηγή παραδειγματισμού και έμπνευσης για ανάληψη ανάλογων πρακτικών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η παγκοσμιοποίηση, η οικονομική και τεχνολογική επανάσταση, αλλά και η κλιματική αλλαγή, έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη της προσαρμοστικότητας για τις πόλεις μας. Τα έργα που διακρίνονται σήμερα είναι μεγάλα και σημαντικά, γεγονός που έκανε δημιουργικά δύσκολο το έργο των κριτών».

Οι δήμοι που διακρίθηκαν

Ανάμεσα στους διακριθέντες είναι 72 δήμοι, η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, η περιφέρεια Θεσσαλίας, και δέκα επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν τεχνολογίες για έξυπνες και βιώσιμες πόλεις. Ανάλογα με τη βαθμολογία που έλαβαν παρέλαβαν το Gold, Silver ή Bronze βραβείο τους.

Ειδικότερα στις διαφορετικές κατηγορίες βράβευσης, το χρυσό βραβείο απέσπασαν για τα έργα τους οι δήμοι: Καλαμάτας, Αλεξανδρούπολης, Γλυφάδας, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Φυλής, Ηρακλείου, Αλίμου, Αγίου Δημητρίου, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Πλατανιά, Τρικκαίων, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παλαιού Φαλήρου, Χίου, Αμαρουσίου, Πειραιά, Αστυπάλαιας, Λέσβου, Μήλου, Χερσονήσου, Κηφισιάς, Βριλησσίων, Λειψών, Λέρου, Πυλαίας-Χορτιάτη και Λεβαδέων. Επίσης Gold βραβείο απέσπασαν οι εταιρείες Parkguru, Intellisoft, Noveltech, ΤΕΜΑΚ, Globiled και Evolution Projects, αλλά και το πρωτοποριακό εγχείρημα του δήμου Αθηναίων, Athens Digital Lab.

Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η απονομή των τιμητικών βραβείων από τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, κ. Πατούλη, στο σύλλογο γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Η Φλόγα», στον «Ευαγγελισμό», στην ομάδα των Finish Liners και στο σύλλογο «Οι Διαδρομές στη Μάρπησσα». Τα τιμητικά βραβεία είχαν επίκεντρο τον άνθρωπο και αναγνώρισαν το εξαιρετικό έργο των φορέων που τα παρέλαβαν στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής των πόλεων.

Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk