Η ανάπτυξη στρατηγικών για τον εντοπισμό και την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες του ναυτικού και ναυτιλιακού τομέα, καθώς και η προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού νέων Ευρωπαίων στη ναυτιλία είναι ο στόχος του προγράμματος «SkillSea» το οποίο αποφάσισε να συγχρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πρόγραμμα μετέχουν 16 ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, μέσω του Ιδρύματος Ευγενίδου ως βασικού εταίρου. Η τελετή υπογραφής του πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της επιτρόπου Μεταφορών κυρίας Βιολέτα Μπαλκ, ενώ η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι τέσσερα χρόνια και θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019.

Για την υλοποίηση του προγράμματος «SkillSea» δημιουργήθηκε κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Ενωση Εφοπλιστικών Ενώσεων (ECSA) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF). Επικεφαλής του προγράμματος είναι η STC Group, ένας παγκόσμιος εκπαιδευτικός και ερευνητικός οργανισμός για τη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές με έδρα το Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Επιπλέον στην κοινοπραξία συμμετέχουν αναλυτικά 27 φορείς οι οποίοι συνδέονται με τη ναυτιλία με κάθε τρόπο και προέρχονται από τις χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα «SkillSea» υλοποιείται στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 2 του προγράμματος Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εν λόγω δράση προβλέπει την ανάπτυξη διακρατικών συμπράξεων στον ναυτιλιακό τομέα (Sector Skills Alliances), με στόχο την κατάρτιση μιας στρατηγικής βιώσιμων δεξιοτήτων για τις θαλάσσιες και συναφείς δραστηριότητες τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά.

Οι στόχοι του  προγράμματος είναι:

• Να αυξηθεί ο αριθμός των ευρωπαίων επαγγελματιών στον τομέα της ναυτιλίας.

• Να χαρτογραφηθούν τόσο οι τεχνολογικές εξελίξεις στη λειτουργία των πλοίων όσο και οι επιπτώσεις τους σε νέες δεξιότητες.

• Να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην κινητικότητα της ναυτικής εργασίας.

• Να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ παρόχων εκπαίδευσης, αρμόδιων αρχών και βιομηχανίας.

Ο Martin Dorsman, εκπρόσωπος της ECSA, δήλωσε: «Η Ενωση Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Ενώσεων με ικανοποίηση διαπιστώνει ότι η πρότασή μας ήταν επιτυχής. Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι η σημασία της ανάπτυξης μιας στρατηγικής για την προώθηση των δεξιοτήτων για τον τομέα μας έχει αναγνωριστεί. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη που έχει δοθεί σε εμάς, στους κοινωνικούς εταίρους μας και σε άλλα μέλη της κοινοπραξίας για την υλοποίηση. Η ECSA αναμένει την έναρξη των εργασιών για αυτό το σημαντικό έργο που θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων ναυτικών και της ευρωπαϊκής ναυτιλίας».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της ETF κ. Eduardo Chagas επισήμανε: «Εν όψει της αυξημένης ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης του τομέα, αναμένεται ότι το έργο αυτό θα συμβάλει στην ομαλή μετάβαση που θα οδηγήσει σε υψηλής ποιότητας απασχόληση και κατάρτιση για τον ευρωπαίο επαγγελματία στον τομέα της ναυτιλίας και στη βιωσιμότητα των ναυτιλιακών clusters στην Ευρώπη. Θα έχει επίσης ως στόχο να προσελκύσει αυξημένο αριθμό Ευρωπαίων στη ναυτική απασχόληση και την εξειδίκευσή τους με δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων αναγκών του τομέα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι απολαμβάνουν ωφέλιμες και μακροχρόνιες σταδιοδρομίες στη ναυτιλία, όχι μόνο στα πλοία αλλά και στα ακτοπλοϊκά clusters που υποστηρίζουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία και αποτελούν σημαντική πηγή θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο».