Ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Εναλλακτικές Μέθοδοι Επίλυσης Διαφορών», διοργάνωσαν από κοινού ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) στα γραφεία του Συλλόγου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ, Πρώην Πρωθυπουργός, Πρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι κκ Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με θέμα «Διαιτησία στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών», ο Λάμπρος Κοτσίρης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Νομικής ΑΠΘ και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα «Η Διαμεσολάβηση, ιστορικά και στοχαστικά ως ανάγνωση και ερμηνεία των σημάτων της ζωής», ο Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Τομεακός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με θέμα «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών» και ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Εφέτης, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με θέμα «Δικαστική Μεσολάβηση».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Δικηγόρος, Διαμεσολαβητής, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ).

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Πικραμμένος εξήρε τη σημασία της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική συγκυρία. «Οι μέθοδοι εναλλακτικής επίλυσης διαφορών δεν τελούν σε σχέση ανταγωνισμού προς την επίσημη κρατική Δικαιοσύνη. Δεν αναπληρώνουν τα Δικαστήρια, δεν τα αντικαθιστούν. Αντίθετα: συμβάλλουν στην αναβάθμισή τους». Τόνισε δε ότι «η απονομή της Δικαιοσύνης πρέπει να προσαρμοστεί και να συμβαδίζει με τη σύγχρονη ζωή, τα επίκαιρα προβλήματα της Κοινωνίας, την οικονομική ανάπτυξη και την τεχνολογία, στην εποχή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Εάν δεν ανταποκριθεί, κινδυνεύει να ξεπεραστεί από τα πράγματα».

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Βερβεσός, παρουσίασε τον αναμορφωμένο θεσμό της διαιτησίας στον ΔΣΑ, μετά την έγκριση του νέου Κανονισμού Διαιτησίας. Ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορική διαδρομή και τη σπουδαιότητα του θεσμού της διαιτησίας στο ελληνικό δικαιικό σύστημα, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τον ιστορικότερο θεσμό του νομικού μας πολιτισμού» και προβάλλοντας τα πλεονεκτήματά του. Εν συνεχεία ανέπτυξε το πλαίσιο των νέων υπηρεσιών διαιτησίας «με τη θεσμική εγγύηση του ΔΣΑ» και εξήγγειλε πρωτοβουλίες για την προβολή του θεσμού και την εξοικείωση των δικηγόρων με ειδικά προγράμματα κατάρτισης

Από την πλευρά του, ο κ. Π. Λυμπερόπουλος, Εφέτης και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, παρουσίασε τον θεσμό της δικαστικής μεσολάβησης, με αναφορά σε στατιστικά δεδομένα από την πρακτική εφαρμογή της σε συνάρτηση προς τον φόρτο εργασίας των δικαστηρίων. Ο κ. Λυμπερόπουλος ανέφερε ότι «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης στη Χώρα και την αναγκαιότητα της υποστήριξης των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφόρων, συνέταξε μελέτη – πρόταση για το θεσμό της Δικαστικής Μεσολάβησης». Ενώ τόνισε ότι ο θεσμός απαιτεί νομοθετική υποστήριξη και επιπλέον εσωστρεφείς και εξωστρεφείς δράσεις προκειμένου να καταστεί αξιοποιήσιμος.

Την εκδήλωση και τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, κ. Ν. Κανελλόπουλος.