«Πυρά» εναντίον της κυβέρνησης για το θέμα των συντάξεων εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «μετά την κοροϊδία ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, περνά στο επόμενο επίπεδο εξαπάτησης του λαού, καθώς με αφορμή την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού έχουν το θράσος να λένε πως τώρα διασώζουν τις συντάξεις, μειώνουν την ανεργία, αποκαθιστούν τις αδικίες».

Ο επικεφαλής του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι οι συντάξεις έχουν κοπεί 21 φορές τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ προηγουμένως, καθώς επίσης την αύξηση των παρακρατήσεων στον κλάδο υγείας στις κύριες συντάξεις από το 4% στο 6% και στις επικουρικές από 0% σε 6%, την νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την μείωση κατά 20% των κατώτερων συντάξεων σε όσους νέους συνταξιούχους δεν είχαν συμπληρώσει το 67ο έτος και την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ.

«Καμιά σύνταξη δεν διέσωσαν. Το αντίθετο. Με τον νόμο Κατρούγκαλου άρχισε η περικοπή των υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων. Με τον νόμο Κατρούγκαλου, αυτό τον νόμο – λαιμητόμο, οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί για όσους τώρα βγαίνουν στη σύνταξη» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Σχετικά με την ανεργία έθεσε το ερώτημα αν αυτή «μειώνεται» με τη μερική απασχόληση «που έχει εκτοξευθεί στα ύψη», με την εποχιακή δουλειά ή «μοιράζοντας μια θέση εργασίας σε δύο και τρεις εργαζόμενους».

«Ούτε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κυβέρνηση ΝΔ με τους συμμάχους τους, δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις αδικίες των μνημονίων, γιατί τα μνημόνια ήταν τα χρήσιμα εργαλεία που αξιοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις για να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στον λαό» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας «ένας τρόπος υπάρχει να αποκατασταθούν οι αδικίες των μνημονίων: Να καταργηθούν τα μνημόνια, να καταργηθούν οι εκατοντάδες αντιλαϊκοί αντεργατικοί νόμοι, να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα στους συνταξιούχους, να πάρουν πίσω οι εργαζόμενοι όλα όσα έχασαν στα χρόνια της κρίσης».

Είπε ότι με τον νέο προϋπολογισμό «που η κυβέρνηση προκαλεί ότι είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν 1 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους», ενώ «αντίθετα το κεφάλαιο πληρώνει -αν πληρώνει κιόλας- μόλις το 6% από το σύνολο των φορολογικών εσόδων».

«Η κυβέρνηση τα παίρνει από τον λαό για να τα δώσει στους κεφαλαιοκράτες, αφού μόνο για το κεφάλαιο προβλέπει μείωση φόρων, επιχορηγήσεις και νέα προνόμια» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας «αυτή η «νέα εποχή» που ανακάλυψε ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, σημαδεύεται από τους αντιλαϊκούς μνημονιακούς νόμους που ισχύουν στο σύνολό τους, από τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 και από την ενισχυμένη εποπτεία».

«Η κάλπικη αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για το ποιος εκπροσωπεί το «παλιό» και το «νέο, την «πρόοδο» και τη «συντήρηση», το «λαϊκισμό» και την «υπευθυνότητα», δεν μπορεί να κρύψει ότι και οι δύο υπηρετούν το σημερινό βάρβαρο καπιταλιστικό δρόμο. Γι’ αυτό η επόμενη μέρα για τον λαό, όποιος κι αν κάτσει στην καρέκλα της εξουσίας, θα είναι ίδια και χειρότερη, γιατί χειρότερο γίνεται για το λαό το σύστημα της εκμετάλλευσης» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι μόνο ο λαός μπορεί να κάνει τη διαφορά ενισχύοντας το ΚΚΕ, καθώς μόνο έτσι μπορούν να πληθύνουν οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης σύγχρονων δικαιωμάτων της νεολαίας και των εργαζομένων.

Τέλος, τόνισε ότι ο λαός πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα βάζοντας στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες του, και ταυτόχρονα δυναμώνοντας την κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τον φασισμό και το σύστημα που τους γεννά.