Η πρόταση του τουρκοκύπριου ηγέτη είναι να περάσει το φυσικό αέριο της Μεσογείου από την Τουρκία στην Ευρώπη και η Τουρκία ως αντάλλαγμα να μεταφέρει νερό στην Κύπρο.

Οπως μεταδίδει το Sigmalive, Ο Μουσταφά Ακιντζί θεωρεί πως το φυσικό αέριο της Μεσογείου πρέπει να ιδωθεί από μία άλλη οπτική, ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας και άρα θα οδηγήσει και σε λύση του Κυπριακού.

Μιλώντας στην τουρκική ηλεκτρονική εφημερίδα «ΧαμπέρΤουρκ» και αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο θέμα των γεωτρήσεων της ανατολικής Μεσογείου, το οποίο αποτελεί φλέγον ζήτημα αυτή τη χρονική περίοδο για όλες τις χώρες της περιοχής, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η Τουρκία έχει οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα της και «ανατολικά υπάρχουν κάποιες περιοχές, οι οποίες συγκρούονται με τα οικόπεδα της ελληνοκυπριακής πλευράς», προσθέτοντας ότι «και ανατολικά και νοτιο-ανατολικά του νησιού υπάρχουν περιοχές που τις έχουν κηρύξει ως δική τους ΑΟΖ οι Τουρκοκύπριοι και συγκρούονται με οικόπεδα των Ελληνοκυπρίων».

Οι γεωτρήσεις των… Τουρκοκυπρίων

Τόνισε επίσης ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία κάνει έρευνες εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας, ωστόσο υπάρχουν «συμφωνίες» μεταξύ της τουρκοκυπριακής πλευράς και της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) που δίνουν την άδεια στην Τουρκία να κάνει έρευνες και σε αυτές τις περιοχές για λογαριασμό τους.

«Το πότε θα γίνει αυτό και πώς θα γίνει θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, αλλά στο τέλος θα γίνει», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν προβλέπει να αυξηθεί η ένταση ή εκτιμά ότι η άλλη πλευρά θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε λύση, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε με μία ευχή. Θα ήθελε να γίνει το δεύτερο και να μη γίνει οικειοποίηση των δικαιωμάτων μονομερώς. «Το τι θα γίνει, θα το δούμε άμεσα, αλλά δεν μας άφησαν άλλη εναλλακτική», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, είπε ότι υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί η αρχή που τέθηκε στη Σύνοδο της Γενεύης ότι «και οι δύο πλευρές πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια, και δεν πρέπει η ασφάλεια της μιας πλευράς να αποτελεί απειλή για την άλλη».

«Είμαστε ενάντια στον μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις. Είμαστε ενάντια σε αυτή τη μαξιμαλιστική στάση», τόνισε.

Οζερσάι: Δεν θα γίνει διάλογος χωρίς κοινό όραμα

Ο πραγματικός λόγος που μέχρι σήμερα υπάρχει η αποτυχία στο Κυπριακό είναι κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αισθάνεται να δυσκολεύεται με το υφιστάμενο καθεστώς όσο και οι Τουρκοκύπριοι, και πως δεν θέλει να μοιραστεί ούτε και έχει αφομοιώσει τον διαμοιρασμό εξουσίας και πλούτου με τους Τουρκοκύπριους.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, ο «υπουργός εξωτερικών» των Κατεχομένων, απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κυπριακό σε συγκέντρωση με κατοίκους του χωριού Γιαλούσα, ανέφερε ότι δεν προβλέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και πάλι εάν δεν ικανοποιηθεί το σημείο που υπάρχει και στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ πως πριν την επανέναρξη του διαλόγου θα πρέπει να υπάρχει κοινό όραμα.

Οι δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη δεν δείχνουν ότι υπάρχει κοινό όραμα, υποστήριξε. «Ενόσω οι συνθήκες είναι έτσι, το να ετοιμαστεί ένα κοινό έγγραφο που θα δείχνει το πως μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις, θα ήταν λάθος. Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις όσο δεν υπάρχει κοινό όραμα», επισήμανε.

Κατά τον κ. Οζερσάι, είναι ξεκάθαρο ότι όσο περνά ο καιρός απομακρυνόμαστε περισσότερο από ένα κοινό όραμα και υπάρχουν δύο διαφορετικά οράματα.

Ο ίδιος είπε στο κοινό που τον άκουγε ότι στην έκθεση του ΓΓ υπάρχουν δύο στοιχεία που χρήζουν προσοχής, το ένα είναι πως θα πρέπει να καθοριστεί με συζήτηση εάν υπάρχει κοινό όραμα για το μέλλον της Κύπρου και, μετά από αυτό, το δεύτερο στοιχείο είναι πως οι πλευρές θα πρέπει να φτάσουν σε συμφωνία για το πώς ακριβώς θα είναι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.