Με την κατάθεση του πατέρα του δολοφονημένου οικονομικού μετανάστη από το Πακιστάν, Σαχζάτ Λουκμάν, ξεκίνησε σήμερα σε δεύτερο βαθμό η δίκη για το ρατσιστικό έγκλημα σε βάρος του νεαρού αλλοδαπού, με κατηγορούμενους τους Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο. Οι ίδιοι κάθονται στο εδώλιο και στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Ο Καντίμ Χουσεϊν, πατέρας του αδικοχαμένου νέου, ταξίδεψε από το μακρινό Πακιστάν προκειμένου να καταθέσει ως πολιτικώς ενάγων, ενώπιον των δικαστών του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών. Περιέγραψε τον γιο του ως ήρεμο, ψύχραιμο και ευσυνείδητο, που ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη του 2008 – αρχές του 2009 για να δουλέψει, στέλνοντας χρήματα στην πολυμελή οικογένειά του.

Ο Σαχζάτ δούλευε σε λαϊκή αγορά, έμενε στο Περιστέρι και πήγαινε στη δουλειά του, στα Πετράλωνα, με το ποδήλατό του. Αυτή ήταν η πορεία του και το μοιραίο ξημέρωμα της 17ης Ιανουαρίου 2013. Ο Καντίμ Χουσεϊν απέδωσε τη δολοφονία του γιου του σε ρατσιστικά κίνητρα, λέγοντας ότι το παιδί του, το σκότωσαν γιατί ήταν «ξένος». Τόνισε, δε, ότι ο Λουκμάν μιλώντας τηλεφωνικά με τους γονείς του, είχε αναφερθεί σε ρατσιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα, εκείνο το διάστημα.
Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε και ένας εκ των αυτοπτών μαρτύρων, ο οποίος είχε ακούσει – ενώ ήταν σπίτι του, μαζί με τη σύζυγό του – τα βογγητά του θύματος, άνοιξε μάλιστα το παράθυρό του αμέσως μετά τα δολοφονικά χτυπήματα.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι είδε πεσμένο στον δρόμο το ποδήλατό του Λουκμάν και δίπλα του («παράλληλα σε αυτό») το σκούτερ των δραστών. Είπε ότι είδε το θύμα να παραπατάει και να πέφτει στο έδαφος, στον μπροστινό τροχό ενός φορτηγού, προτού οι δράστες ανέβουν στο μηχανάκι και αποχωρήσουν.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, κατέθεσαν επίσης οι δύο αστυνομικοί που έλαβαν το σήμα των αναζητήσεων, και σε δέκα λεπτά εντόπισαν τους δράστες στην πλατεία Συντάγματος. Ο Στεργιόπουλος είχε το στιλέτο-πεταλούδα στο τσαντάκι του, ενώ ο Λιακόπουλος το είχε κρυμμένο στο παπούτσι.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Ιανουαρίου 2019.