• Αναζήτηση
 • «Πηνελόπη»: Σοβαρά προβλήματα από κατολισθήσεις στη Λέσβο

  Οι δρόμοι του νησιού πλημμύρισαν, χείμαρροι κατέστρεψαν δρόμους

  Τη Λέσβο σάρωσε η κακοκαιρία «Πηνελόπη», αφήνοντας πίσω της ένα σορό προβλήματα στους πολίτες.

  Οι δρόμοι του νησιού πλημμύρισαν, τα κοντέινερς έφυγαν από το λιμάνι κι έπεσαν στη θάλασσα, ενώ οι χείμαρροι κατέστρεψαν δρόμους.

  Δρόμοι μέσα στο κέντρο του νησιού έχουν μετατραπεί σε λίμνες από λάσπη ενώ σε ορισμένα σημεία έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις βράχων, που κατέστρεψαν ακόμα και σπίτια.

  Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Καρασάββα, σπίτια πλημμύρισαν στον Παλαιόκηπο και στον Παππάδο. Στην παραθαλάσσια περιοχή της Ευρειακής στη δυτική ακτή του κόλπου της Γέρας πλημύρισαν σπίτια και αγροτικές καλλιέργειες.

  Από το ποτάμι που υπερχείλισε στον Παλαιόκηπο παρασύρθηκαν δύο αυτοκίνητα, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία και εθελοντές του πυροσβεστικού κλιμακίου της Γέρας απεγκλώβισαν μια γυναίκα από το αυτοκίνητό της και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από το σπίτι του.

  Σε ποτάμι μετατράπηκε και ο κεντρικός δρόμος στην Αγία Παρασκευή, αλλά και δρόμοι στο Πλωμάρι. Λάσπη και πέτρες κατέβασε το νερό της βροχής στην Πλαγιά όπου πλημύρισαν σπίτια και μαγαζιά.

  Μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης, πολλοί δρόμοι είχαν μετατραπεί σε λίμνες για ακόμα μια φορά. Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο πέτρες και λάσπη μεταφέρθηκαν στο οδόστρωμα στην Παγανή, στα Θέρμα, στο δρόμο προς Κουντορουδιά, αλλά και στο βόρειο μέρος του νησιού, στην Καλλονή, στην Πέτρα και στο Μόλυβο.

  Προβλήματα και στο hotspot

  Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και ιδιαίτερα στο τμήμα του έξω από τους οργανωμένους χώρους και συγκεκριμένα μέσα στον ελαιώνα όπου και διαμένουν αιτούντες άσυλο σε σκηνές.

  Ας σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους αιτούντες άσυλο, αν και υπάρχουν κενές θέσεις σε κοντέινερ και σκηνές μέσα στον οργανωμένο καταυλισμό, αρνούνται να μπουν μέσα γιατί δεν δέχονται να συστεγαστούν με άγνωστα σε αυτούς άτομα.

  Άμεση κινητοποίηση των Αρχών

  Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Καρασάββας, βρέθηκε στις περιοχές Ευεργέτουλα, Πλωμαρίου και Γέρας ενημερώνοντας παράλληλα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς. Στην περιοχή του Παλαιόκηπου, μαζί με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Γιώργο Κατζανό, συντόνισαν τα συνεργεία του Δήμου Λέσβου που καθάρισαν τα φρεάτια και τους δρόμους από φερτά υλικά, ενώ έγινε και διάνοιξη του χειμάρρου της περιοχής.

  Στο χωριό της Πλαγιάς καθαρίστηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία άμεσα ο κεντρικός δρόμος, ενώ σήμερα συνεργεία του Δήμου καθαρίσουν τα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού από μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών.

  «Από σήμερα και για τις επόμενες μέρες τα συνεργεία του Δήμου θα συνεχίσουν τις εργασίες για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

  Στην προσπάθεια να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα συμμετείχαν και συνεργεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. «Ζήσαμε μια δύσκολη κατάσταση. Η ένταση των καιρικών φαινομένων και η δυνατή βροχόπτωση διαμόρφωσε πολύ δύσκολες συνθήκες ιδίως στις περιοχές της Νότιας Λέσβου.

  Αμέσως, κινητοποιήσαμε όλες μας τις δυνάμεις, τόσο τα μηχανήματα της Περιφέρειας, όσο και μισθωμένα μηχανήματα έκαναν το καλύτερο δυνατό, ώστε να παραμείνει ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο και να υπάρχει πρόσβαση προς τις πληγείσες περιοχές. Η βροχόπτωση συνεχίζεται και οι προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι συντονισμένες και διαρκείς. Βρισκόμαστε επιτόπου, συντονίζουμε τις προσπάθειες και παρεμβαίνουμε όπου υπάρχει ανάγκη», η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

  Κοινωνία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Οι σαμπάνιες του τσάρου… Η τεράστια ψάθινη καπελίνα με την υπογραφή Eugenia Kim παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους οι οποίοι έπνεαν στα τουρκικά... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk