Μπορεί ο πρωθυπουργός να διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, αλλά αυτό που εκπέμπουν οι παρεμβάσεις του και το κλίμα παροχολογίας που καλλιεργεί είναι ότι οι κάλπες δεν απέχουν πολύ. Είναι φανερό πλέον ότι ο κ. Τσίπρας διαμορφώνει το προεκλογικό σκηνικό με ένα μείγμα σκανδαλολογίας και παροχολογίας, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα για τον ίδιο και το κόμμα του, που καταγράφεται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Έτσι και χθες στη Βουλή πανηγύρισε για την ταξική πολιτική που εφαρμόζει και το κοινωνικό μέρισμα που θα μοιράσει. Μόνο που το μέρισμα δεν οφείλεται όπως υποστήριξε στην υπεραπόδοση της οικονομίας, αλλά και στην εξοντωτική υπερφορολόγηση που απομυζά σημαντικό μέρος των εισοδημάτων από τη μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών. Φορολόγηση που υπερβαίνει κατά πολύ τον ήδη ασφυκτικό στόχο για πλεόνασμα 3,5%, αλλά επιτρέπει στον κ. Τσίπρα να εφαρμόζει πράγματι μια ταξική πολιτική που ισοπεδώνει τους πολλούς, για να του επιτρέπει να μοιράζει μερικά δωράκια σε λίγους.

Πέρα όμως από τον στραγγαλισμό της πραγματικής οικονομίας δημιουργεί και συντηρεί μια κουλτούρα επιδοματούχων, που αφενός παραπέμπει στις λογικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και αφετέρου διαμορφώνει στην κοινωνία ένα κλίμα ατομικών μικροδιεκδικήσεων που διαβρώνει παράλληλα και το πολιτικό σύστημα. Με την οικονομία να παραμένει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με αναιμική ανάπτυξη, με την ανεργία σε σταθερά ψηλά ποσοστά και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα στα όρια της επιβίωσης, η πίεση για επιδόματα και παροχές θα συντηρείται διαρκώς.

Πολλοί θεωρούν ακόμα ότι λεφτά υπάρχουν, άρα μπορούμε να τα διεκδικήσουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κυκεώνας με τις αγωγές και τις διεκδικήσεις για τις συντάξεις και τα αναδρομικά. Με αυτή τη λογική όμως η χώρα καταδικάζεται σε διαρκή υπανάπτυξη και όλο και περισσότεροι θα αναζητούν επιδόματα για να επιβιώνουν.

Αλίμονο αν η χώρα περιμένει να αυξηθεί η ανάπτυξη από τις συντάξεις και τα επιδόματα, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Η επιλογή της όμως είναι δεδομένη εδώ και καιρό. Δεν την αφορά το γενικότερο συμφέρον της χώρας και των πολιτών, αλλά το μόνο που την απασχολεί είναι οι καιροσκοπικοί σχεδιασμοί, για να κερδίσει λίγους ψήφους παραπάνω.