Πρόταση προς την κυβέρνηση να παραχωρήσει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κανονιστική αρμοδιότητα για τη δημιουργία κώδικα που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κανάλια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κατέθεσαν τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής.

Δεδομένου ότι σε έξι περίπου μήνες θα έχουμε τριπλές εκλογές τα μέλη του Συμβουλίου θεώρησαν καλύτερο να προχωρήσουν από νωρίς στη δημιουργία κανόνων προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς και να μην περιμένουν τη σύσταση διακομματικής επιτροπής η οποία θα συσταθεί μετά την προκήρυξη των εκλογών. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να αποδεχθεί την πρόταση του ΕΣΡ.

Άδειες το 2019

Με τη νέα χρονιά αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξη για τις δύο «ορφανές» άδειες πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, όπως ενημέρωσε εκπροσώπους του τύπου ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ κ. Ροδόλφος Μορώνης, διαδικασία η οποία επανεκκινήθηκε μετά την αίτηση που κατέθεσε η Alter Ego Media προς το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΡ. Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη θα παραμείνει «ανοιχτή» για 45 ημέρες και στην περίπτωση που βρεθεί και τρίτος μνηστήρας τότε θα ακολουθεί η διαδικασία της δημοπρασίας.

Όσον αφορά στις περιφερειακές άδειες γενικού περιεχομένου, είναι δύσκολο να προκηρυχθούν πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Extra: Ζητάμε συγγνώμη για το συμβάν

Προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα 03 Δεκεμβρίου 2018 για να καταθέσουν το απολογητικό τους υπόμνημα έλαβαν οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού σταθμού Extra οι οποίοι την περασμένη Τρίτη βρέθηκαν μπροστά από τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση του Τάκη Τσουκαλά, ο οποίος είχε από αποκαλέσει στον τηλεοπτικό αέρα «πίθηκο» τον μπασκετμπολίστα του ΠΑΟ, Θανάση Αντετοκούμπο.

Οι υπεύθυνοι του σταθμού ζήτησαν συγγνώμη για το συμβάν αναφέροντας ότι σταμάτησαν να προβάλουν τη συγκεκριμένη εκπομπή. Όπως υποστήριξαν η εν λόγω εκπομπή δεν ανήκει στο πρόγραμμα του σταθμού αλλά έχει παραχωρηθεί στους οργανωμένους φιλάθλους του Ολυμπιακού συγκεκριμένος τηλεοπτικός χρόνος. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και πέρυσι όταν ο σταθμός είχε δώσει τηλεοπτικό χρόνο και στους οργανωμένους φιλάθλους του Ατρομήτου.

Στο στόχαστρο του ΕΣΡ οι τηλεπωλήσεις

Στο στόχαστρο του Συμβουλίου φαίνεται να έχουν μπει τα περιφερειακά κανάλια το πρόγραμμα των οποίων κατακλύζεται από εκπομπές τηλεπωλήσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Μορώνης, εκπρόσωποι των σταθμών σύντομα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις καθώς το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου έχουν καταγράψει και επεξεργαστεί στοιχεία για αυτού του είδους τις εκπομπές. Σε πολλές περιπτώσεις οι σταθμοί προβάλουν σε επανάληψη κανονικό πρόγραμμα διάρκειας 3,5 ωρών και το υπόλοιπο τους πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπομπές τηλεπωλήσεων, την ώρα που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν «πληρότητα προγράμματος» όταν μάλιστα η άδεια τους δεν είναι θεματική.