Και το όνομα αυτού Ολύμπια-Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». Στα χέρια του δήμου Αθηναίων περνά για τα επόμενα δέκα χρόνια η ιστορική σκηνή της οδού Ακαδημίας (όπου λειτουργούσε, μέχρι πρότινος, η Εθνική Λυρική Σκηνή) προκειμένου να βρουν εκεί στέγη τα μουσικά του σύνολα αλλά και να τιμηθεί συμβολικά η μνήμη της κορυφαίας ντίβας της όπερας.

Η παρουσίαση της πρωτοβουλίας έγινε από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στο φουαγιέ του θεάτρου «Ολύμπια», ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε και η πρώτη σεζόν εκδηλώσεων που θα εγκαινιαστεί στις 3/12 με το «Όνειρο θερινής νυκτός» του Μέντελσον σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να συμβάλλει στη διατήρηση της ζωής στην περιοχή και ο βασικός άξονας εκδηλώσεων θα κινείται γύρω από το λυρικό θέατρο και τη συμφωνική μουσική, ωστόσο θα υπάρχουν κι συναυλίες από τον χώρο της τζαζ και άλλων ειδών μουσικής, ενώ μεγάλο κομμάτι του προγραμματισμού καταλαμβάνουν οι εκδηλώσεις για παιδιά.

Ανάμεσα στις παραγωγές που περιλαμβάνει η καλλιτεχνική περίοδος 2018-2019 είναι ο «Ορφέας στον Άδη» του Όφενμπαχ (Δεκέμβριος ’18 και Φεβρουάριος ’19), ένα αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ, κύκλος χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων κ.α

Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική τονίστηκε πως θα υπάρχουν αρκετές δωρεάν εκδηλώσεις, ενώ μία φορά τον μήνα θα δίνεται μία συναυλία με ελεύθερη για το κοινό είσοδο. Πέραν αυτών, τα εισιτήρια στην πλατεία θα τιμώνται 10 ευρώ, ενώ θα υπάρχουν και φθηνότερα.

Οι ανακαινίσεις στο θέατρο ήταν μικρής κλίμακας με το κόστος τους να μην υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του θεάτρου φτάνει στις 700.000 ευρώ όπου περιλαμβάνεται το ενοίκιο (το κτίριο ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος) και οι αποδοχές του προσωπικού.