Οξύτατη και άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας.

«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας» διαμηνύει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, καθιστά σαφές πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος και στέλνει το μήνυμα ότι ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της.

Καταληκτικά το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η Ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή και υπογραμμίζει πως η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση.

Χθες, ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνες» τις ενέργειες της Αθήνας και της Λευκωσίας, προειδοποιώντας πως η συμπεριφορά τους συνιστά «απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».

Ανέφερε πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει «ούτε στο ελάχιστο» από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως προσπαθούν να επιβάλουν την οικονομική και πολιτική κυριαρχία τους σε ζώνες όπου δεν έχουν δικαιώματα, επαναλαμβάνοντας την πάγια στρατηγική της Τουρκίας να αμφισβητεί την κυριότητα επί περιοχών και τις θαλάσσιες ζώνες που απορρέουν από αυτήν. «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας έως το τέλος», είπε, όπως μεταδίδουν το κρατικό πρακτορείο Anadolu και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.