Το προεκλογικό δίλημμα έθεσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας για το κοινωνικό μέρισμα, υπογραμμίζοντας ότι οι παροχές δεν θα είναι δεδομένες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η κυβέρνηση φέρνει θετικά μέτρα για τα μεσαία και λαϊκά στρώματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις τελευταίες σημαντικές επιτυχίες της Αστυνομίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία καθορίζονται οι όροι για την αποκατάσταση των πληγών στο Μάτι της Αττικής. Αναφέρθηκε στη χθεσινή του επίσκεψη, και τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες η κυβέρνηση έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να σταθεί δίπλα στους κατοίκους και «να αντιμετωπίσουμε πολύπλοκα ζητήματα».

Με τη σημερινή τροπολογία, σημείωσε ο πρωθυπουργός, δίνεται η δυνατότητα για την αποκατάσταση των ζημιών, στην έκδοση των αδειών και στη συνολική ανοικοδόμηση στα κόκκινα κτίρια με όρους που δεν θα επαναλαμβάνουν τους όρους του παρελθόντος.

Ευχαρίστησε και δημόσια τον Νίκο Αναστασιάδη που σε επιστολή του τον ενημέρωσε ότι έγινε αποδεκτή η εισήγηση του κ. Τσίπρα ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει στην ανέγερση ενός δημόσιου νοσοκομείου στην πληγείσα περιοχή της Αττικής.

«Προχωράμε με γοργά βήματα στο στάδιο της υλοποίησης  ενός σχεδίου το οποίο μας έφερε με ασφάλεια στη θέση που βρισκόμαστε σήμερα, στην έξοδο από τα μνημόνια. Μπορούμε να σχεδιάζουμε μία πολιτική ελαφρύνσεων, ήδη έχουμε αποκαταστήσει μία μεγάλη αδικία που αφορά τη ραγδαία μείωση στα ειδικά μισθολόγια, και το επόμενο διάστημα, θα έχουν εκταμιευτεί τα ανάλογα ποσά» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει:

Σήμερα , είπε, καταθέτουμε μία τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα. «Δίνουμε στους πιο αδύναμους με οικογενειακά και κοινωνικά κριτήρια. Καταθέτουμε τη διάταξη, όπως πέρυσι τέτοιον καιρό , από την υπεραπόδοση της οικονομίας δίνουμε αντίστοιχο ποσό με το περσινό, αρχικά 710 εκ. ευρώ. Το ακριβές ύψος, ανάλογα με τις εισοδηματικές βαθμίδες θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση που θα έχει βγει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα». Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι την Τρίτη θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα ώστε – όπως είπε – να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους ώστε στις 14 Δεκεμβρίου να γίνει η καταβολή στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το κοινωνικό μέρισμα αφορά ένα διευρυμένο μέρος των πιο αδύναμων της ελληνικής κοινωνίας. «1,3 με 1,4 νοικοκυριά, περίπου 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους» .

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όσους κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αθέτησε προεκλογικές υποσχέσεις για τον ΕΝΦΙΑ (σ.σ είχε υποσχεθεί ότι θα τον καταργήσει), λέγοντας ότι φέρνει μείωση 10% μεσοσταθμικά η οποία – όπως είπε – θα είναι μεγαλύτερη για τα λαϊκά στρώματα.