Κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή ενώ συμμετείχαν στελέχη από τα Αστυνομικά Τμήματα Γυθείου και Σπάρτης και των Λιμεναρχείων Γυθείου και Πύλου. Η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου σε συνεργασία με την EUROPOL και την κωδική ονομασία «Stigma».

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τρεις αλλοδαπούς ενώ συγκατηγορούμενοι τους είναι ένας ημεδαπός και ένας αλλοδαπός και οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση άλλων επτά μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Ως προς τον ακριβή αριθμό των μεταναστών που έχουν διακινηθεί εκτιμάται πως είναι τουλάχιστον 100 ενώ το συνολικό κόστος για τον μετανάστη αγγίζει τις 4.500-5.000 ευρώ εκ των οποίων περίπου 1500 είναι μέχρι τα χερσαία σύνορα και 3.000-3.500 για την υπόλοιπη διαδρομή προς τις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου και την Ιταλία.

Όπως έγινε γνωστό κατά την παρουσίαση της υπόθεσης μετά από πολύμηνη έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι ενεπλάκησαν στη παράνομη διακίνηση μεταναστών από τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του κυκλώματος «υποδέχονταν» σε σημεία εισόδου στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα κοντά στο ποταμό Έβρο μετανάστες τους οποίους στη συνέχεια μετέφεραν στο εσωτερικό της Ελλάδας με τη χρήση αυτοκινήτων και τους έκρυβαν σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας (αποθήκη) σε περιοχή της Αττικής. Ακολούθως με φορτηγά τους μετέφεραν σε παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου (Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία) όπου τους επιβίβαζαν σε σκάφη με προορισμό την Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από 21 – 23 Νοεμβρίου απετράπη η διακίνηση με σκάφος 46 μεταναστών και συνελήφθησαν τα τρία μέλη του κυκλώματος (προπομπός, ιδιοκτήτης σκάφους και καπετάνιος).

Επιπλέον σε έρευνες που έγιναν σε οικίες, αποθήκες και οχήματα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το σκάφος, βοηθητική λέμβος, φορτηγό, δυο αυτοκίνητα, αρκετά κινητά τηλέφωνα, και κάρτες sim, χάρτες, πλοηγοί  (gps) τελευταίας τεχνολογίας και 3.000 ευρώ.

Ακόμη επισημάνθηκε από την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κυρία Ιωάννα Ροτζιώκου ότι στο σκάφος διαπιστώθηκαν παραλείψεις ασφαλείας οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο ζωής για τους επιβαίνοντες όπως η έλλειψη επαρκών σωσιβίων καθώς η έλλειψη φωτοβολίδων και καπνογόνων, με τα οποία θα εξέπεμπαν σήματα κινδύνου σε περίπτωση ανάγκης. Όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εάν έβγαιναν στην ανοικτή θάλασσα δεν θα έφταναν στην Ιταλία και θα είχαμε άλλο ένα ναυάγιο σκάφους με μετανάστες. Αίσθηση επίσης έκανε στους αστυνομικούς η ανεύρεση ενός κινητού τηλεφώνου με θερμική κάμερα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος κ. Νίκος Λαγκαδιανός τόνισε ότι την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου ενημερώθηκε η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων από την υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. για τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με καλά οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, το οποίο διακινούσε παράνομα μετανάστες από τα χερσαία σύνορα, τους έκρυβαν σε σπίτια ή αποθήκες στην Αττική και εν συνεχεία τους διακινούσαν με σκάφη στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, είπε, έγινε γνωστό ότι ήδη ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση διακίνησης μεταναστών οι οποίοι επρόκειτο να μετακινηθούν με σκάφος από τις ακτές της νότιας Πελοποννήσου χωρίς να είναι γνωστό το ακριβές σημείο αλλά ούτε και το σκάφος.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Πύλου, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε από την Υπηρεσία Οργανωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. η συνδρομή αεροσκαφών εξοπλισμένων με ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό (θερμικές κάμερες). Αρχικά ξεκίνησε να επιχειρεί αεροσκάφος της Frontex με στόχο τον εντοπισμό των μεταναστών τους οποίους είχαν αποβιβάσει από το φορτηγό οι διακινητές σε ορεινή περιοχή, κοντά στον οικισμό Βάθειας του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από αεροσκάφος σε βραχώδη ακτή και κρίθηκε αναγκαία η αποστολή κατάλληλου οχήματος από την ΔΑΠΘΑΣ επανδρωμένο με κατάλληλο πλήρωμα, ώστε να συνδράμει στην επιχείρηση, ενώ από την ΥΟΘΕ ζητήθηκε τις επόμενες ημέρες να υπάρχει συνεχής κάλυψη από αέρος από σκάφος του Frontex. Τελικά το σκάφος μεταφοράς των μεταναστών εντοπίστηκε πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Νοεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης ενώ για τη συγκεκριμένη περιοχή απέπλευσε άμεσα το περιπολικό σκάφος Πύλου. Στις 5 το πρωί ολοκληρώθηκε η επιβίβαση των μεταναστών οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 12μετρο σκάφος με βοηθητική λέμβο ενώ ένας εξ αυτών παρέμεινε στην ακτή, γεγονός που κίνησε υποψίες ότι επρόκειτο για διακινητή.

Στις 05.20 ξεκίνησε η αποβίβαση των μεταναστών στη ξηρά, διότι όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε υπήρξε εισροή υδάτων στο εσωτερικό του σκάφους μετά από προσάραξη του στη βραχώδη ακτή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το σκάφος έφερε το όνομα «Sunbird», σημαίας Delaware, με αριθμό νηολογίου D916 και γίνεται έρευνα για την εξακρίβωση της πραγματικής σημαίας του και του ιδιοκτήτη του . Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι χερσαίες δυνάμεις ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικού Σώματος που βρίσκονταν σε ετοιμότητα.

Τελικά και κατόπιν της υπόδειξης του πληρώματος του αεροσκάφους που διαρκώς περιπολούσε στην περιοχή, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το σύνολο των μεταναστών και του πληρώματος και ο διακινητής. Συνελήφθησαν συνολικά ένας υπήκοος Ρουμανίας (το άτομο που έφυγε μόνος), 2 μέλη πληρώματος, εκ των οποίων ένας υπήκοος Γεωργίας και ένας υπήκοος Συρίας και οι 46 μετανάστες.

Σημειώνεται πως στην επιχείρηση συμμετείχαν εναλλάξ δυο αεροσκάφη του Frontex ένα από τη Δανία και ένα από τη Λετονία που συμμετέχουν στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων στο Αιγαίο.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπογράμμιζαν πως ο καπετάνιος του σκάφους δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένος και το κύκλωμα τον χρησιμοποιούσε μόνο για τον συγκεκριμένο σκοπό ενώ το αρχηγικό μέλος αναζητείται και πρόκειται για υπήκοο Συρίας ο οποίος διαμένει στη χώρα μας καθώς του έχει χορηγηθεί άσυλο.