Στη Βουλή φέρνουν Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής τη μη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργαζομένων σε 10 περιφερειακά λιμάνια.

Ειδικότερα ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, Γιάννης Κουτσούκος και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, «προκειμένου να ενημερωθούν για τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν ανανεωθεί ακόμη οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων των 10 Περιφερειακών Λιμανιών, αλλά κυρίως ζητώντας την επίλυση του προβλήματος ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία των λιμένων».

Αντίστοιχη ερώτηση κατέθεσε και ο τομεάρχης Ναυτιλίας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ.  Ιωάννης Πλακιωτάκης ο οποίος επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι των 10 περιφερειακών λιμένων της χώρας μας, (Αλεξανδρούπολης – Βόλου – Ελευσίνας – Ηγουμενίτσας – Ηρακλείου – Καβάλας – Κέρκυρας – Λαυρίου – Πάτρας – Ραφήνας), από τις 27-10-2018, σταμάτησαν να εργάζονται υπερωριακά και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τα Σαββατοκύριακα. Oι επιπτώσεις από τη μη σωστή λειτουργία των λιμένων ήδη γίνονται αισθητές στις εξαγωγές της χώρας και την αγορά. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών δεν επέτρεψε την σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θεωρώντας ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο. Αντίθετα τα προηγούμενα έτη, είχαν υπογραφεί αντίστοιχες Σ.Σ.Ε., αναγνωρίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ειδικής αμοιβής στους εργαζόμενους των λιμένων».

Και προσθέτει: «Θα πρέπει να τονίσουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τους επικίνδυνους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία δεν αντιλαμβάνεται ότι η λειτουργία των λιμένων οφείλει να είναι επί 24ώρου βάσεως για όλο το χρόνο. Άλλωστε, σε καμία ευνομούμενη χώρα δεν νοείται ανάπτυξη με λιμένες κλειστούς ή με περιορισμένη χρήση και λειτουργία. Εξαιτίας όλων των προαναφερθέντων, καλούμε άμεσα την κυβέρνηση και ιδιαιτέρως τους υπουργούς των εμπλεκόμενων Υπουργείων, να ενσκήψουν άμεσα στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν και να δώσουν λύση έτσι ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις, που θα στοιχίσουν ακριβά στην ελληνική οικονομία , τους καταναλωτές και την εικόνα της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο. Οι άστοχοι χειρισμοί της κυβέρνησης, αφενός θα εκθέσουν διεθνώς τη χώρα μας και αφετέρου εν όψει των εορτών, θα δημιουργήσουν δυσλειτουργία στους λιμένες».

Από τη πλευρά της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων στα λιμάνια αποφάσισε να συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, μαζί με τους συναδέλφους μας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διεκδικούμε εργασία για όλους, με πλήρη δικαιώματα και ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, με αμοιβές αξιοπρεπείς, που θα προκύπτουν από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και υπογραφή ΣΣΕ. Παλεύουμε για την άμεση υπογραφή ΣΣΕ στα περιφερειακά λιμάνια, χωρίς άλλα πισωγυρίσματα και κοροϊδίες από τη μεριά της κυβέρνησης».