Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται σήμερα Κυριακή στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εγκρίνουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και να επικυρώσουν τις σχέσεις της Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο από εδώ και πέρα.

Για μια «θλιβερή ημέρα» και για «τραγωδία» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής

Σημείωσε πως η συνθήκη είναι η καλύτερη δυνατή, ενώ είπε πως στην υποθετική περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία «αν συμβεί, θα το δούμε».

Τόνισε πως η ΕΕ δεν θα αλλάξει την θεμελιώδη θέση της, ενώ εκτίμησε πως το βρετανικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει αυτή τη συμφωνία.

Κάλεσμα «να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» απηύθυνε από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ προσερχόμενος στη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

«Σήμερα δεν είναι μέρα ούτε για εορτασμούς ούτε για θρήνο», ήταν το μήνυμα του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε μια κυρίαρχη απόφαση». Η Γαλλία έχει επιμείνει στον δίκαιο ανταγωνισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit και για μια αμοιβαία συμφωνία για την αλιεία. Το Brexit δείχνει την ανάγκη για μεταρρύθμιση της ΕΕ, υπογράμμισε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αποκλείσει διάφορα σενάρια μετά την υπογραφή από τους ηγέτες της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, υπογραμμίζοντας ως πιθανή τη διεξαγωγή νέων βρετανικών εκλογών ή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

«Όλα θα μπορούσαν να συμβούν, τουλάχιστον τέσσερα πιθανά σενάρια μπορεί να εφαρμοστούν, αλλά εναπόκειται στη βρετανική πλευρά να αποφασίσει ποιο δρόμο θα επιλέξει», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, κατά την άφιξή της για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θα μπορούσε να είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα, νέες εκλογές, ένα αίτημα για επαναδιαπραγματεύσεις, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σενάρια, υπολογίζω», είπε η πρόεδρος της Λιθουανίας παρότι δεν δήλωσε δημόσια μια έκβαση στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε  σχολίασε πως η συμφωνία για το Brexit είναι «κακή είδηση, αλλά ισορροπημένη και για τις δυο πλευρές».
Τόνισε πως η συμφωνία είναι ένα αποδεκτό αποτέλεσμα για την ΕΕ, αν και ο ίδιος «μισεί» το Brexit. Κανένας δεν κερδίζει από το Brexit, όλοι χάνουν, συμπλήρωσε. Ο ίδιος εκτίμησε πως το βρετανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη συμφωνία.

Το πρόγραμμα της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:

-09:30 αφίξεις ηγετών.

-10:30 ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

-11:00 συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

-12:00 συνάντηση με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέϊ.

-13:00 κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής