Ένα παγκοσμίως πρωτοπόρο, ευφυές σύστημα μεταφορών αναπτύσσεται στην Ελλάδα, προκειμένου να βοηθήσει τους οδηγούς να έχουν όσο το δυνατόν ασφαλέστερες διαδρομές.

Η καινοτομία του SafeStrip, που αναπτύσσεται με βασικό εταίρο το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, έγκειται στη διάδραση δρόμου, οχήματος, οδηγού.

Βασίζεται στην πρωτοποριακή ιδέα της real time μετάδοσης πληροφοριών, στατικών και δυναμικών, που αφορούν τον δρόμο και τις περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές συνθήκες στα κινούμενα οχήματα.

Όσο κι αν τα προσωποποιημένα μηνύματα για τις καιρικές συνθήκες, τα διόδια, την κατάσταση του οδοστρώματος στην οθόνη του αυτοκινήτου ή σε ένα mobile app μοιάζουν με βουτιά στο μέλλον, η κυριαρχία των έξυπνων οχημάτων δεν είναι τόσο μακριά.

«Το σύστημα είναι πρωτοποριακό διεθνώς, καθώς υποστηρίζει πλήθος εφαρμογών που έχουν σχέση με την ασφαλή οδήγηση. Ορισμένες εξ αυτών σήμερα υποστηρίζονται από άλλα συστήματα, αλλά μεμονωμένα και όχι αποτελεσματικά. Το SafeStrip παρέχει σε κάθε οδηγό έγκαιρη, προσωποποιημένη προειδοποίηση εντός του οχήματός του και στη γλώσσα του» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, διευθυντής του ΙΜΕΤ.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής