• Αναζήτηση

Υπερασπίστηκε το άσυλο στον Γκρούεφκι ο Όρμπαν

Ο ούγγρος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την απόφαση της Δικαιοσύνης να παρέχει άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ

Την απόφαση για την παροχή ασύλου στον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης στην χώρα του, υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Μάλιστα, ο ούγγρος πρωθυπουργός χαρακτήρισε σύμμαχο τον Γκρούεφσκι, κατηγορώντας παράλληλα το δικαστικό σύστημα της βαλκανικής χώρας για συμμετοχή σε πολιτικά παιγνίδια.

Υπενθυμίζεται πως ο Γκρούεφσκι έλαβε πολιτικό άσυλο την Τρίτη, μια κίνηση που προκάλεσε τις επικρίσεις των Σκοπίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουάσινγκτον.

Ο Βίκτορ Όρμπαν εξήγησε ότι ο Γκρούεφσκι, ο οποίος παραιτήθηκε το 2016 έπειτα από μία δεκαετία στην πρωθυπουργία της χώρας του, αγωνίσθηκε στο πλευρό του για τον τερματισμό της μαζικής μετανάστευσης μέσω του βαλκανικού διαδρόμου, γεγονός που κατέστησε την ΠΓΔΜ και προσωπικά τον Γκρούεφσκι συμμάχους.

«Γνωρίζω αυτόν τον άνθρωπο, ήταν συνάδελφος για πολλά χρόνια. Θα ήταν πολύ δυσκολότερο, αν όχι αδύνατον, να υπερασπισθώ τα ουγγρικά σύνορα χωρίς αυτόν», δήλωσε ο Όρμπαν στο ουγγρικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο mr1.

«Επιφυλάσσουμε δίκαιη μεταχείριση στους συμμάχους μας. Εάν στραφεί προς εμάς, μπορεί να περιμένει μία δίκαιη δίκη. Δεν μπορούμε να τον θέσουμε υπεράνω του νόμου, αλλά μπορούμε να του εξασφαλίσουμε μία δίκαιη δίκη», πρόσθεσε.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk