Νέες προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην προσπάθειά του να υποστηρίξει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μην συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την περίπτωση του κούρδου πολιτικού ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Μιλώντας στο CNN Türk, ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι  η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν συνάδει ούτε με άλλες αποφάσεις που έχει λάβει, ότι δεν είναι έννομη και ότι πρόκειται να αντιταχθούν σε αυτή ως Τουρκία.

Θέλοντας να υπογραμμίσει πως η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί τη συμμόρφωση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις για τη Δυτική Θράκη.

«Πόσα χρόνια είναι τώρα που Ελλάδα δεν εφαρμόζει σχετικές αποφάσεις για τους μειονοτικούς; Είχε μεταφερθεί στο ΕΔΑΔ η απαγόρευση της χρήσης του όρου «Τούρκος». Αυτό που προσπαθώ να τονίσω είναι ότι κι άλλες χώρες δεν εφαρμόζουν αυτές τις αποφάσεις. Είναι δικαίωμά μας να κρίνουμε τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ» δήλωσε και αναρωτήθηκε γιατί δεν λέει κανείς τίποτα στις άλλες χώρες που δεν συμμορφώνονται επίσης με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επέκρινε, επίσης, και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, στο θέμα αυτό, λέγοντας ότι «ξεπέρασε τα όρια» ζητώντας την απελευθέρωση του κούρδου πολιτικού.