Ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε την Τετάρτη την ύπαρξη «δικαστών του Ομπάμα», μπαίνοντας σε μια σπάνια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Τζον Ρόμπερτς, ο οποίος είχε αντιδράσει προηγουμένως σε παρόμοια δήλωση του αμερικανού προέδρου λέγοντας ότι οι δικαστές είναι αμερόληπτοι.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1065346909362143232

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1065351478347530241

«Λυπάμαι κ. πρόεδρε Τζον Ρόμπερτς, αλλά πράγματι υπάρχουν «δικαστές του Ομπάμα»», απάντησε ο Τραμπ στον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου με μήνυμά του στο Twitter, κατηγορώντας τους δικαστές αυτούς ότι λαμβάνουν «σοκαριστικές» αποφάσεις που εμποδίζουν την εφαρμογή της αυστηρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής του.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς διορίστηκε στην δικαστική αυτή αρχή από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε επίσης ομοσπονδιακή δικαστική αρχή για τη λήψη «επικίνδυνων και ελάχιστα σοφών» αποφάσεων.

Δικαστής στην Καλιφόρνια ανέστειλε τη Δευτέρα την ισχύ προεδρικού διατάγματος του Τραμπ με το οποίο απορρίπτονται αυτομάτως τα αιτήματα για τη χορήγηση ασύλου που καταθέτουν μετανάστες, οι οποίοι διέσχισαν παράνομα τα σύνορα.

«Είναι ντροπή» αντέδρασε την επόμενη ημέρα ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ. «Είναι ένας δικαστής του Ομπάμα και αυτό δεν θα ξανασυμβεί», σημείωσε κατηγορώντας το δικαστήριο αυτό ότι πρόσκειται στους πολιτικούς του αντιπάλους, τους Δημοκρατικούς.

«Δεν έχουμε δικαστές του Ομπάμα, ή του Τραμπ, ή του Μπους ή του Κλίντον», του απάντησε ο Τζον Ρόμπερτς σε δήλωση που έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

«Έχουμε μια εξαιρετική ομάδα αφοσιωμένων δικαστών που κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να κρίνουν αμερόληπτα αυτούς που παρουσιάζονται ενώπιόν τους», τόνισε επίσης ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Μια δημόσια διένεξη ανάμεσα στην ανώτατη πολιτική αρχή των ΗΠΑ και την ανώτατη ομοσπονδιακή δικαστική αρχή της χώρας είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο στις ΗΠΑ, πόσο μάλλον που αυτό συνέβη παραμονές της Ημέρας των Ευχαριστιών, που θεωρείται ως μια εορτή ειρήνευσης και εθνικής συναίνεσης.