Ημερίδα της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα: «Οδηγώ με ασφάλεια : χθες – σήμερα – αύριο» διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Παράλληλα, χθες Τετάρτη και σήμερα Πέμπτη από 09:00 έως 20:00, στο χώρο της Ημερίδας και σε εξωτερικό χώρο (δίπλα στη λίμνη) του Ιδρύματος, λειτουργεί και Έκθεση Τροχαίας.

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για θέματα Τροχαίας από καταρτισμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και να περιηγηθούν στους χώρους της, όπου προβάλλονται φωτογραφίες και βίντεο που αφορούν στα τροχαία ατυχήματα, τροχονομικούς ελέγχους κ.λπ.

Επίσης, στους χώρους της Έκθεσης εκτίθενται ζωγραφιές παιδιών με θέμα την οδική ασφάλεια, εξοπλισμός Τροχαίας, καθώς και ειδικός εξοπλισμός με προσομοιωτές, video games, μη στελεχωμένο αεροσκάφος κ.λπ., που προσδίδουν διαδραστικότητα και αρτιότερη ενημέρωση του κοινού στα θέματα οδικής ασφάλειας.

Χθες το πρωί, στην έναρξη της Ημερίδας ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, στο χαιρετισμό του σημείωσε, μεταξύ άλλων: «…Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα και ο στόχος της σημερινής Ημερίδας «ΟΔΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΧΘΕΣ – ΣΗΜΕΡΑ – ΑΥΡΙΟ»: Να βρεθούμε όλοι μαζί, Πολιτεία, Αστυνομία, Κοινωνικοί Φορείς αλλά και απλοί πολίτες, να μοιραστούμε τις θέσεις, τις προτάσεις, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες μας για το μείζον ζήτημα της οδικής ασφάλειας, να ισχυροποιήσουμε τη βούληση μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μία νέα συντονισμένη προσπάθεια. Μια προσπάθειας, η οποία θα πρέπει να καλύπτει όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν ή τελούν σε συνάφεια με τους όρους «οδική ασφάλεια», «οδική συνείδηση», «οδική συμπεριφορά», «τροχαίο ατύχημα». Μια προσπάθειας που θα εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην κυκλοφοριακή αγωγή του ατόμου, από την προσχολική ακόμα ηλικία, μέσω κατάλληλων βιωματικών εκπαιδευτικών διαδικασιών, στην παραπέρα βελτίωση-αναβάθμιση των οδικών υποδομών όχι μόνο στο εθνικό οδικό δίκτυο αλλά και στον αστικό ιστό, στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ό,τι αφορά στην τήρηση των κανόνων οδικής συμπεριφοράς και στην ενεργή μας συμμετοχή, στη διαμόρφωση σωστής και υπεύθυνης οδικής συνείδησης, στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των υποψηφίων οδηγών και βεβαίως στην αναβάθμιση της οδικής αστυνόμευσης, με έμφαση στην πρόληψη του τροχαίου ατυχήματος και στην ενημέρωση-συνεργασία του πολίτη σε θέματα οδικής ασφάλειας.»

Ακολούθως η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου ανέγνωσε τον χαιρετισμό της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται: «…Ο σεβασμός και η προστασία της ζωής είναι το σπουδαιότερο πολιτισμικό επίτευγμα στη σκηνή της ανθρώπινης περιπέτειας. Αν λάβουμε υπόψη ότι σε καιρούς ομαλότητας, στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες του σύγχρονου κόσμου, το πεδίο του οδικού δικτύου, -συμβολικά μιλώντας- συχνά μετατρέπεται σε «πεδίο μάχης», αντιλαμβανόμαστε όλοι την αξία τέτοιων πρωτοβουλιών. Η ενημέρωση, μάλιστα, μπορεί να λειτουργήσει και ως άλλου τύπου ζώνη ασφαλείας, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια μιας άλλης κουλτούρας στους δρόμους…Η προγραμματισμένη ζωγραφική δραστηριότητα των παιδιών σήμερα και αύριο εδώ, έρχεται να συμβάλλει στην προετοιμασία αυριανών πολιτών με συνείδηση σωστής οδικής συμπεριφοράς και ασφαλούς οδήγησης…»

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθηνε η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων «…εάν θέλουμε να προστατέψουμε την παιδική ηλικία και την υγεία της και την ασφάλεια της θα πρέπει να εστιάσουμε στην κουλτούρα, στην ανάπτυξη μιας διαφορετικής νοοτροπίας, οδηγικής συμπεριφοράς παίρνοντας τα αποτελέσματα του χθες που είναι δραματικά, εμπνεόμενοι για το σήμερα να αναχαιτίσουμε και να μηδενίσουμε, ει δυνατόν, τα τροχαία δυστυχήματα και στο μέλλον προσβλέποντας με εμπιστοσύνη σε μία διαφορετική πολιτική, η οποία κάνει κοινωνό την οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία, το κοινωνικό σύνολο, όλους μας να αντιληφθούμε ότι η Τροχαία, οι ένστολοι είναι εκείνοι οι οποίοι πρέπει να είναι αυτοί που μας καθοδηγούν…»

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος εξερχόμενος δήλωσε: «Η έκθεση της τροχαίας και η ημερίδα για τα τροχαία ατυχήματα πραγματοποιούνται στη σκιά του τραγικού συμβάντος με το θάνατο των παιδιών στο τροχαίο στα Φιλιατρά. Είναι αναμφίβολα αξιέπαινη κάθε προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μας για την οδική ασφάλεια. Δυστυχώς, η χώρα μας συνεχίζει να θρηνεί κάθε χρόνο πολλά θύματα στο βωμό του Μολώχ της ασφάλτου. Τα περισσότερα, μάλιστα, απ’ αυτά τα δυστυχήματα οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη, που αν είχαν αποφευχθεί χιλιάδες συνάνθρωποί μας θα ήταν ακόμη ζωντανοί.»

Και πρόσθεσε: «Τα τελευταία χρόνια, βεβαίως, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Κι αυτό δεν οφείλεται μόνον στην κατασκευή νέων σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, που μειώνουν την πιθανότητα του ατυχήματος, αλλά και στο ότι οι νέες γενιές έχουν διαπαιδαγωγηθεί ορθότερα από τις προηγούμενες και σ’ αυτό έχουν συμβάλει καθοριστικά οι συστηματικές εκστρατείες της ΕΛΑΣ και της Τροχαίας. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ακόμη ένταση, ώστε να γίνει βίωμα στους Έλληνες οδηγούς η ασφαλής οδήγηση, γιατί ακόμη οι απώλειες είναι μεγάλες και εντελώς αδικαιολόγητες. Η Πολιτεία πρέπει να σκύψει με περισσότερη προσοχή στο πρόβλημα και να ενισχύσει το έργο που γίνεται σ’ αυτόν τον τομέα, ιδιαιτέρως, στα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ορθή οδήγηση είναι πρωτίστως ζήτημα παιδείας.»